(převzato ze stránek Castle Pines Eye Care) http://visionsource-castlerock.com/2017/07/12/the-science-of-sunglasses/
o

Napadlo Vás někdy, co dělají sluneční brýle pro Vaše oči a jak? Celá věc je trochu složitější než pouhé spuštění tmavé clony přes Váš zrak.

Různé odstíny "umí" odlišné věci
Věděli jste, že barva skel u slunečních brýlí má vliv na to, jakou funkci plní sluneční brýle? Jde to mnohem dál než umístění barevné clony do zorného pole; různé barvy totiž slouží různým účelům:
• Žlutá a jantarově zbarvená skla jsou ideální pro venkovní sporty, obzvláště pak na sněhu, protože odfiltrovávají modré světlo, které může být pro zrak škodlivé a snižují odlesky od sněhu a současně zlepšují vnímání kontrastu a hloubky.
• Růžová a fialová skla zvyšují kontrast objektů a předmětů proti modrému nebo zelenému pozadí, takže jejich vlastnosti ocení především myslivci nebo vodní lyžaři.
• Pokud nechcete, aby Vám brýlové čočky měnily barvy, které vidíte, pravděpodobně si vyberete mezi šedými, černými nebo zelenými odstíny skel. Zelené brýlové čočky mají navíc výhodu, že filtrují modré světlo.

Eliminace odlesků díky polarizačním brýlím
Polarizační brýlové čočky jsou obzvláště účinné pro eliminici odlesků. Můžete si je představit jako okna, která mají mikroskopické lamely. Světlo jimi může prostoupit pouze z určitých směrů, takže světlo odrážející se od lesklých nebo jasně ozářených objektů a předmětů ve Vašem okolí nemůže přes brýlové čočky projít!
Rychlý způsob jak zjistit, zda jsou brýlové čočky polarizační nebo ne, je podržet je proti zdroji světla a pomalu s nimi otáčet, abyste zjistili, zda se světlo, které skrz ně prochází, mění. Pokud ano, jsou brýle polarizační a ochrání Vaše oči před odlesky!

Levné sluneční brýle jsou nebezpečné
Levné sluneční brýle mohou sice vypadat skvěle a ušetří Vás během slunečného dne  mhouření, tímto způsobem můžete však Vaše oči vystavit většímu nebezpečí než kdybyste si prostě vyrazili bez brýlí. Možná se domníváte, že pokud jsou sluneční brýle dostatečně tmavé, ochrání Vaše oči před nebezpečným UV zářením. Není tomu však tak!
Co činí takové sluneční brýle horší v porovnání s variantou bez brýlí je, že tmavý odstín ošálí Vaše oči a ty ztratí svou bdělost. Nebudete oči mhouřit, Vaše zornice se rozšíří a umožní tak vstoupit do oka všem škodlivým paprskům, proti kterým Vás alespoň částečně chrání mhouření a zúžené zornice.
A nyní je chvíle na kvalitní sluneční brýle na předpis. UV ochrana je to, za co platíte. Sluneční brýle na předpis ji rozhodně mají, a u volně prodejných slunečních brýli si můžete zkontrolovat údaje na štítku výrobku. Kupujte si pouze takové sluneční brýle, které nabízejí UV ochranu 99 nebo 100% nebo UV ochranu až do 400 nm!

Další blog