Mohou nás vitamíny ochránit před škodlivými účinky modrého světla?
supplement-pills-and-fruit-on-wooden-table

V souvislosti s tím, jak digitální zařízení ve stále větší míře vstupují do našich životů, některé společnosti propagují vitamínové doplňky stravy s tím, že tyto jejich výrobky mají schopnost chránit oči před modrým světlem s velkým elektrickým nábojem, které vyzařuje z elektronických zařízení. Oftalmologové - lékaři, kteří se specializují na léčení a chirurgické zákroky očí - chtějí veřejnost obeznámit s faktem, že se zatím nepodařilo prokázat prospěšnost užívání vitamínů "na oči" jako jejich ochrana před škodlivými účinky modrého světla a ani neexistují průkazné materiály o tom, že by vitamíny měly vliv na zlepšení zraku.

FDA (americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) klasifikuje vitamínové doplňky jinak než léčiva. Netestuje bezpečnost a účinnost potravinových doplňků předtím, než vstoupí na trh. Zákon výrobce ani prodejce nenutí před uvedením výrobku na trh prokázat, že údaje uváděné na výrobku jsou přesné a pravdivé.

Ačkoliv je známo, že sledování obrazovky po dlouhou dobu bez přestávky vystavuje oči modrému světlu z digitálního zařízení, neexistují důkazy, že by poškozovalo oči. Pokud člověk pociťuje nepohodlí poté, co dlouho sledoval obrazovku, s největší pravděpodobností se jedná o digitální únavu očí. Naopak stále však roste počet důkazů o tom, že modré světlo ovlivňuje cirkadiánní rytmus organismu, náš přirozený cyklus bdění a spánku. Během dne nás modré světlo probouzí a stimuluje. Avšak vystavování se modrému světlu telefonu, tabletu nebo počítače ve velké míře dlouho do noci může pak ztížit usínání.

Vitamíny a oční potíže

Prospěšnost vitamínových doplňků je prokázána u jednoho zákeřného očního onemocnění - jedná se o věkem podmíněnou makulární degeneraci (VPMD). Emily Chew, MD, se podílela na převratné studii nazvané "the Age-Related Eye Disease Study" (AREDS; Studie o onemocnění očí spojených s věkem). Spolu se svými kolegy chtěla zjistit, zda by některé kombinace vitamínů mohly pomoci pacientům s VPMD uchovat si svůj zrak. Vyvinuli takové složení přípravku, které by mohlo chránit před ztrátou zraku. Avšak pouze u některých pacientů. Vitamíny mohou oddálit progresi pokročilého stavu VPMD a pomoci udržet si zrak déle u VPMD ve středním stádiu nebo pokud je VPMD diagnostikována v pokročilém stádiu v jednom oku. Studie neprokázala prospěšnost u pacientů s VPMD v raném stádiu.

Jaké je složení vitamínového přípravku? Vitamín C, 500 mg; vitamín E, 400 IU; zinek, 80 mg; měď, 2 mg; lutein, 10 mg; zeaxanthin, 2 mg.

Doktorka Chew říká, že vyvážená strava může podpořit zdraví očí. Obezita je spojována s vyšším rizikem vzniku a rozvoje katarakty, glaukomu, VPMD a diabetické retinopatie. Na druhou stranu strava bohatá na ovoce, zeleninu a potraviny bohaté na živiny, jako je například losos a ořechy, může snížit riziko těchto očních onemocnění.

Z průzkumu také vyplývá, že u pacientů, kteří měli zařazené ve svém jídelníčku čerstvé ryby, důležitý zdroj omega-3 mastných kyselin, bylo prokázáno menší riziko rozvoje VPMD. Studie porovnávající pacienty, kteří brali omega-3 doplňky stravy s těmi, kteří je nebrali, však neprokázala žádné snížení rizika VPMD. Tyto závěry naznačují, že důležité látky obsažené v potravinách není vždy možné rovnocenně nahradit potravinovými doplňky.

Než se rozhodnete užívat nějaký vitamínový přípravek, vezměte v úvahu následující doporučení FDA:

  • Nechte si poradit od svého lékaře, které informace jsou spolehlivé a které jsou zpochybnitelné.
  • Kontaktujte výrobce kvůli informacím o výrobku, který hodláte užívat.
  • Některé složky přípravků, včetně výživových a rostlinných složek, mohou být toxické. Některé složky a výrobky mohou být škodlivé, pokud jsou konzumovány ve vysokých dávkách nebo užívány po dlouhou dobu. Některé složky mohou být také škodlivé, pokud jsou užívány v kombinaci s určitými jinými látkami, potravinami nebo léčivy.
  • Nestanovujte si sami lékařskou diagnózu. Spolupracujte s lékaři na určení nejlepšího postupu, jak dosáhnout optimálního stavu zdraví.
  • Potravinové doplňky neslouží jako náhrada léků nebo terapie předepsané lékařem, ani jako náhrada pestré a rozmanité stravy.
  • Nespojujte si automaticky pojem "přírodní" v souvislosti s nějakým výrobkem s tím, že výrobek je zdraví prospěšný nebo bezpečný.
  • Dávejte si pozor na klamavou reklamu a některá reklamní prohlášení. Spolehlivé zdravotní doporučení by mělo být založeno na dlouhodobém výzkumu, ne na jedné studii.
  • Naučte se rozeznávat nepravdivá tvrzení. Jestliže něco zní příliš dobře na to, aby to byla pravda, s největší pravděpodobností tomu tak opravdu je.
Další blog