alergie

Ach, jaro!
Čas, se kterým přichází aprílové počasí a květy v květnu. A pro mnoho z nás také čas sezónních alergií a pálicích a svědících zarudlých očí.
Jestli se Vás tohle téma týká, vězte, že nejste sami. Oční alergie jsou velice běžné.
Co můžete udělat jako pomoc při alergii? Mnohé.

Slzící oči, alergické oči, svědění... už ne!
Projevy očních alergií se mohou ukázat kdykoliv během roku. Záleží to na místě Vašeho pobytu a typu alergie: sezónní, které nás obvykle ničí jednu polovinu roku a trvalé, které nás pronásledují po celý rok.
Oční alergie mohou mít různé vnější příčiny. Sezónní alergie jsou vyvolány alergeny ve vzduchu, jako jsou pyly, ambrósie, trávy apod. Celoroční alergie mají na svědomí jiní viníci, nebezpečí začíná u domácích mazlíčků a končí u roztočů.
Jedna důležitá poznámka: Pokud se potýkáte se svěděním očí a dalšími alergickými projevy, je vhodné navštívit lékaře, aby stanovil profesionální diagnózu. Může se totiž jednat o jinou potíž se stejnými projevy jako má alergie, jako je například ječné zrno, kde se jedná o oteklou žlázku na očním víčku nebo dokonce zánět spojivek, vysoce nakažlivé infekční onemocnění.

Léčba očních alergií
Vedle předepsané medikace existují i přírodní domácí přípravky na alergie, které můžete jako pomoc vyzkoušet. 
Začněte tím, že odstraníte příčinu (pokud je to možné). Může to znít samozřejmě, ale trocha plánování se může v budoucnu vrátit v podobě úlevy od kýchání a dalších příznaků. 
Trpíte-li sezónní alergií, snažte se vyhnout aktivitám venku během větrných dnů na jaře a v létě. Jarní přeháňka dokáže s pyly udělat divy, pokud to lze, snažte se plánovat venkovní práce na dny po dešti.
Můžete si také nechávat boty venku přede dveřmi, abyste si neroznesli pyl všude po domě.

Další nápady pro boj s alergiemi bez antihistaminik 
Sušení povlečení venku může být skvělé pro životní prostředí (a pro Váš účet za elektřinu), přesto zvažte použití sušičky na prádlo ve dnech, kdy je pylů v ovzduší nejvíce. V opačném případě možná riskujete noc s kýcháním a slzícíma očima, až budete ležet v kontaminovaných peřinách.
Snažte se odolat pokušení mnout si svědící oči rukama. To může alergické projevy ještě více zhoršit.
Umytí obličeje a opláchnutí očí vodou může také pomoci smýt pyl a další potenciální dráždivé látky. Nejdříve si umyjte ruce mýdlem, a pak teprve obličej bez mýdla. Mýdlo by mohlo Vaše oči také podráždit.
Každý jsme jiný. Určitě zkonzultujte se svým očním lékařem, která léčba je pro Vás při oční alergii nejvhodnější.

Kontaktní čočky a alergie
Nosíte-li kontaktní čočky a trpíte alergií, asi jste zažili dny, kdy byste nejraději zůstali ve sprše celé hodiny. Mnoho z Vás by o tom mohlo vyprávět. Ale ještě předtím, než si vezmete volno z práce nebo se omluvíte ve škole, můžete vyzkoušet pár postupů, které Vašim očím uleví od svědění a zarudnutí.
O kontaktní čočky pečujte podle návodu výrobce a dodržujte i doporučné schéma nošení.
Snažte se tuto důležitou věc nezapomenout! Napište si vzkaz. Vytvořte si upomínku jako email nebo text.
Mějte stále po ruce zvlhčovací kapky. Mít je u sebe je vždy dobrá věc, ale během dnů s vysokým výskytem pylů v ovzduší je to něco jako povinnost. 
Jestli je to možné, zvažte přechod na jednodenní kontaktní čočky namísto čtrnáctidenních nebo měsíčních kontaktních čoček. To může pomoci snížit výskyt alergických látek ve Vašich očích. 
Oční alergie nejsou žádná legrace. Existují však způsoby, jak situaci zlepšit a usnadnit. Zeptejte se Vašeho očního lékaře při příští prohlídce, co je nejvhodnější pro Vás.

Text tohoto blogového příspěvku není míněn ani jako lékařská rada, ani nenahrazuje doporučení odborníků. S konkrétními dotazy kontaktujet svého lékaře.

Další blog