tip

10 nejdůležitějších rad, jak si chránit zrak

Více než 20 milionů Američanů trpí závažným poškozením zraku. I když ne všem onemocněním zraku lze předcházet, existují jednoduchá doporučení, kterými se může každý řídit a přispět tak k uchování zdraví svých očí a snížit tak riziko ztráty zraku v budoucnosti.

Nabízíme Vám 10 nejdůležitějších rad podle AAO, jak si chránit zrak:

1. Noste sluneční brýle

Sluneční brýle s UV filtrem chrání před rozvojem katarakty, protože přímé sluneční světlo urychluje její vznik a vývoj. Sluneční brýle chrání před poškozením sítnice; také chrání jemnou pokožku očního víčka a zabraňují tak nejen vzniku vrásek, ale i nádorových kožních onemocnění v oblasti očí a zhoubných i nezhoubných změn na tkáních v oku. Dbejte na stoprocentní UV ochranu: Zkontrolujte, že Vaše sluneční brýle blokují 100 % UVA i UVB záření.

2. Nekuřte

Kouření tabáku je dáváno do přímé souvislosti s mnoha nežádoucími zdravotními projevy, včetně věkem podmíněné makulární degenerace (VPMD). Studie ukazují, že u aktivních kuřáků a těch, kdo kouřit přestali, je vyšší pravděpodobnost rozvoje VPMD než u osob, které nikdy nekouřily. Kuřákům také hrozí vyšší riziko rozvoje katarakty.

3. Jezte zdravě

Nedostatek vitamínů může negativně ovlivnit činnost sítnice. Na všeobecně známém faktu, že mrkev zlepšuje zrak, je něco pravdy, ale důležitou součástí Vaší stravy by měla být různodorodá zelenina, především listová zelená. Vědci zjistili, že  u osob, jejichž strava je bohatá na vitamín C a E, zinek, lutein, zeaxanthin a omega-3 mastné kyseliny DHA a EPA existuje nižší pravděpodobnost časného vzniku a rychlého rozvoje VPMD.

4. Základní prohlídka zraku

Dospělí, kteří netrpí žádnými projevy očních onemocnění, ani nepatří do rizikové skupiny pro oční onemocnění, by měli podstoupit základní oční vyšetření ve věku 40 let - v době, kdy se mohou začít objevovat první projevy tohoto onemocnění a změny zraku. Na základě výsledků prvního vyšetření doporučí oftalmolog interval dalších prohlídek. Osoby se symptomy nemoci nebo s rodinnou historií tohoto onemocnění, diabetici nebo osoby s vysokým krevním tlakem by měly navštívit oftalmologa, aby určil, jak často je nutné podstoupit oční prohlídku.

5. Ochrana očí

Podle odhadů dojde každoročně v USA k 2,5 miliónu poranění očí, proto je velmi důležité používat ochranné pomůcky na oči jako prevenci zranění při sportech jako  je hokej a baseball a při činnostech v domácnosti jako jsou opravy, práce na zahradě a úklid. Pro většinu činností a aktivit v domácnosti a kolem domu jsou postačující standardní ochranné pomůcky na oči schválené organizací ANSI (American National Standard Institute). Sportovní ochranné pomůcky na oči by měly odpovídat specifickým potřebám každého sportu; tyto požadavky obvykle stanovuje a schvaluje příslušný řídící orgán pro daný sport a/nebo Americká společnost pro testování a materiály (ASTM).

6. Seznamte se s Vaší rodinnou historií

Mnoho očních potíží se v rodině dědí, takže je dobré znát rodinnou anamnézu očních chorob, abyste věděli, zda u Vás je zvýšené riziko. U nemocí očí související s věkem, jako je například katarakta, diabetická retinopatie, glaukom a věkem podmíněná makulární degenerace se očekává dramatický vzestup - z 28 milionů postižených dnes až na 43 milionů v roce 2020.

7. Včasný zásah

Většina závažných onemocnění oka, jako jsou glaukom a VPMD, se snadněji a úspěšněji léčí, pokud jsou diagnostikovány a léčeny včas. Pokud nejsou léčeny, mohou tyto nemoci vyvolat závažnou ztrátu zraku a slepotu. Včasný zásah může předejít pozdějšímu poškození zraku.

8. Zajímejte se, kdo se stará o Vaše oči

Pokud jdete na oční prohlídku, můžete navštívit různé odborníky, kteří se zabývají péčí o Váš zrak. Oftalmologové, optometristé i optici hrají všichni důležitou roli v poskytování služeb týkající se péče o oči. Mají však odlišnou úroveň vzdělání a odbornosti. Ohlídejte si, abyste navštívili správného odborníka vzhledem k Vašim potížím a způsobu léčby. Oftalmologové mají vzdělání, které jim umožňuje poskytovat celé spektrum služeb péče o oči a zrak, od předepisování dioptrických brýlí a kontaktních čoček až po komplexní a delikátní oční operace.

9. Péče o kontaktní čočky

Dodržujte doporučení a instrukce od Vašeho očního lékaře týkající se péče a nošení kontaktních čoček. Nevhodné používání a zacházení, jako například spaní s kontaktními čočkami, které pro to nejsou určené, používání slin nebo vody jako zvlhčujícího roztoku, používání prošlých roztoků nebo používání kontaktních čoček po dobu delší než je doporučená může způsobit vředy na rohovce, výrazné bolesti nebo dokonce poškození zraku.

10. Nepodceňujte únavu očí

Máte-li oči unavené z práce na počítači nebo jste se věnovali jemné detailní práci, můžete zavést pravidlo "20-20-20": Každých 20 minut zvedněte svůj pohled od práce a pozorujte nějaký objekt vzdálený 20 stop (asi 6 metrů) po dobu 20 sekund. Jestliže pocit unavených očí neustupuje, může to být projev mnoha různých stavů, jako je například syndrom suchého oka, presbyopie, nebo nevhodně vycentrované kontaktní čočky. Navštivte Vašeho očního lékaře, který může odhalit, proč jsou Vaše oči unavené a doporučit Vám vhodnou péči nebo léčbu. Pokud žádného oftalmologa ještě nemáte, můžete využít naši službu "Vyhledat očního specialistu".

(převzato ze stránek Americké oftalmologické akademie)

Další blog