jecne-zrno

Jak vlčí, tak ječné zrno se projevuje jako malá bulka na očním víčku nebo na jeho okraji. V některých případech však může být obtížné je od sebe odlišit.

Ječné zrno se obvykle objevuje jako zarudlá, bolestivá bulka v blízkosti okraje očního víčka, kterou způsobuje infekce řasové folikuly. Pokud se ječné zrno objeví uvnitř nebo pod očním víčkem, nazývá se vnitřní hordeolum.

Výraz "chalazion" pochází z řečtiny a znamená "malá bulka". Chalazion vznikne, když se mazová žláza v očním víčku, nazývaná také Meibomova, zvětší a dojde k ucpání jejího vývodu. Chalazion se obvykle objevuje dále od okraje očního víčka v porovnání s ječným zrnem. Často bývá větší než ječné zrno a zpravidla není bolestivý. Nezpůsobuje ho bakteriální infekce a nejedná se o nádor. Někdy se stává, že se ječné zrno nehojí a může se pak proměnit ve vlčí zrno.

Symptomy

Ječné zrno se zprvu obvykle projevuje citlivostí očního víčka a zarudnutím v postiženém místě, s podrážděním a svěděním v oku. Další symptomy ječného zrna jsou:

Červená boulička na okraji očního víčka u kořenů řas, obvykle s malým hnisavým bodem uprostřed;

Pocit, že máte něco v oku;

Citlivost na světlo;

Vytváření krusty na okraji očního víčka;

Slzení.

Velké vlčí zrno může být příčinou rozmazaného vidění

Asi 25% vlčích zrn nedoprovází žádné projevy a samy od sebe bez léčby zmizí. V některých případech však bohužel chalazion zrudne, oteče a stane se citlivým. Větší vlčí zrno může způsobit, že vidíte rozmazaně, protože je narušen tvar oka. Ojediněle může chalazion způsobit náhlý otok celého očního víčka.

Kdo je ohrožen?

Ječné nebo vlčí zrno se může objevit u kohokoliv, avšak pokud trpíte blefaritidou, zánětlivým onemocněním okrajů očních víček, můžete být ke vzniku ječného nebo vlčího zrna náchylnější.

Zvýšené riziko ječného nebo vlčího zrna vzniká, když:

Už jste někdy dříve ječné nebo vlčí zrno měli;

Trpíte kožními onemocněními jako je acnea rosacea nebo seboroická dermatitida;

Trpíte nějakým systemickým onemocněním, jako je například cukrovka.

Opakovaně se nedokonale odličujete v oblasti očí;

Používáte prošlé nebo kontaminované kosmetické výrobky.

Léčba

Je důležité, abyste ani ječné, ani vlčí zrno nemačkali a nesnažili se ho "prasknout". To může infekci rozšířit na okolní tkáň očního víčka.

Symptomy vlčího nebo ječného zrna je možné ošetřit některou z následujících metod nebo jejich kombinací:

Teplé obklady

Namočte čistou žínku v horké vodě a aplikujte ji na víčko na 10 až 15 minut 3-4x denně do té doby, než zrno zmizí. Měli byste žínku v horké vodě namáčet opakovaně, abyste udrželi stabilní teplo. Teplý obklad  by měl zajistit, aby se ucpaná žláza otevřela a mohl vytéct bílý nebo žlutý výtok. Když se žláza otevře, může jemná masáž kolem zrna pomoci jejímu vyprázdnění.

Ke sférickým čočkám options® premier nyní zdarma jednodenní zkušební čočky options® oxy 1 day.

Antibiotické masti

Antibiotickou mast Vám lékař předepíše, když bakteriální infekce zasáhne chalazion, nebo pokud se ječné zrno nehojí po léčbě teplými obklady nebo má tendenci se vracet.

Steroidové injekce

Steroidová injekce (kortizon) se někdy používá k zmírnění otoku u chalazionu.

Chirurgický zákrok

V případech, kdy velký chalazion nebo ječné zrno odolávají jiným způsobům léčby nebo negativně ovlivňují vidění, může je Váš oční lékař vyčistit operativně. Takový zákrok se obvykle vykonává při lokální anestezii v oftalmologické ordinaci.

Vlčí i ječná zrna obvykle reagují na léčbu dobře, ačkoliv u někoho mají tendenci se objevovat opakovaně. Když se vlčí zrno objeví znovu na stejném místě, může Vám oftalmolog navrhnout biopsii (operativní odebrání malého kousku tkáně, která je pak prozkoumána), aby mohl vyloučit některá závažnější onemocnění.

Nepoužívejte oční makeup ani kontaktní čočky, dokud se ječné nebo vlčí zrno nezahojí.

převzato ze stránek Americké oftalmologické akademie; autor: Kierstan Boyd

Další blog