bryle

Většina slunečních brýlí je navržena tak, aby chránila naše oči před škodlivým účinkem slunečního záření. U slunečních brýlí můžeme často v informacích pro spotřebitele najít záruku ochrany před ultrafialovým zářením a dalšími typy přirozeného záření. Je důležité vědět, před kterým typem světelného záření je nutné si oči chránit a které záření nemusí být nutně škodlivé.

UV ochrana proti 99% ultrafialového záření

Vždy si vybírejte sluneční brýle s touto vlastností. Dlouhodobé vystavování se ultrafialovému (UV) záření na slunci je dáváno do souvislosti se vznikem katarakty a změnami tkáně v oku, včetně rakoviny. Pro oči a pokožku je UVB záření v porovnání s UVA zářením považováno za nebezpečnější.

Jak plastové, tak skleněné čočky absorbují část UV paprsků, avšak schopnost zachycení UV záření může být vylepšena použitím různých chemických látek během výroby materiálu, ze kterého se čočky vyrábějí nebo nanesením speciální ochranné vrstvy na povrch čočky.

Vybírejte si sluneční brýle, které filtrují 99 nebo 100% veškerého UV záření. Někteří výrobci udávají informaci "UV absorpce až 400nm". To odpovídá pohlcení 100% UV paprsků.

Vybroušené a vyleštěné

Některé volně prodejné brýle (bez lékařského předpisu) jsou vybroušené a vyleštěné pro zlepšení kvality brýlových čoček. Čočky, které nejsou vybroušené a vyleštěné, oči nepoškodí. Přesto byste se měli zajímat o to, zda jsou brýlové čočky, které si kupujete, vyrobeny náležitým způsobem. Abyste mohli posoudit kvalitu slunečních brýlí volně prodejných bez lékařského předpisu, najděte si něco s pravoúhlým vzorem, jako je například dlažba na podlaze. Přidržte si brýle v pohodlné vzdálenosti a zakryjte si jedno oko. Pohybujte brýlemi pomalu ze strany na stranu, pak nahoru a dolů. Pokud zůstávají "čáry" rovné, jsou brýlové čočky v pořádku. Pokud se čáry kroutí, obzvlášť uprostřed čoček, sáhněte po jiném páru slunečních brýlí.

Odolnost proti nárazům

Všechny typy slunečních brýlí musí odpovídat (v USA) bezpečnostním normám odolnosti proti nárazu stanoveným FDA (Federální agentura pro kontrolu potravin a léčiv). Žádná čočka není opravdu nerozbitná, avšak u plastových čoček je v porovnání se skleněnými menší pravděpodobnost, že se roztříští po zásahu míčem nebo kamenem.

Většina brýlových čoček ve slunečních brýlí je plastová. Polykarbonátové plastové sluneční brýle, používané v mnoha sportech, jsou obzvláště pevné, ale snadno se poškrábou. Takže až si budete vybírat polykarbonátové čočky, vyberte si takové, které mají povrchovou úpravu proti poškrábání.

Polarizační čočky

Polarizační brýlové čočky cloní světelné odlesky - sluneční světlo, které se odráží od hladkých povrchů jako je chodník, skla automobilů, pochromovaný povrch nebo voda. Mohou být obzvláště užitečné při řízení a rybaření.

Polarizace nijak nesouvisí s absorpcí UV paprsků, ale dnes je již mnoho polarizačních brýlových čoček kombinováno s UV filtrem. Všímejte si proto informací od výrobce, abyste si zajistili maximální UV ochranu.

Tmavý odstín brýlových čoček

Středně tmavé brýle jsou vhodné pro každodenní nošení, pokud však brýle používáte na velmi ostrém světle, zvolte spíše tmavší brýlové čočky.

Ze zabarvení a stupně tmavosti není možné posoudit, jak čočky dokáží filtrovat UV světlo.

Fotochromatické čočky

Brýlové čočky u fotochromatických brýlí se automaticky ztmaví na jasném světle a  zesvětlají při nižším osvětlení. Valná část ztmavnutí proběhne zhruba během půl minuty, zatímco zesvětlení trvá asi pět minut. Vyrábí se buď ve variantě stejnoměrného odstínu nebo jako postupný barevný přechod. Fotochromatické brýlové čočky mohou dobře posloužit jako sluneční brýle pohlcující UV záření (i v tomto případě je nutné si tuto výhodu ověřit v informačním letáku od výrobce), jejich přizpůsobení se různým světelným podmínkám však zabere určitou dobu.

Těsně přiléhající styl

Těsně přiléhající, neboli ovinovací tzv. "wraparound" brýle jsou navržené tak, aby zabránily slunečním paprskům zářit kolem brýlových obrouček a do očí.

Studie již prokázaly, že kolem běžných obrouček slunečních brýlí se dostane dostatek UV paprsků, aby snížily blahodárný účinek ochranných brýlových čoček. Těsně přiléhající sluneční brýle s velkými obroučkami mohou ochránit oči ze všech úhlů.

Čočky s postupným barevným přechodem, tzv. gradální

Tyto brýlové čočky jsou trvale vystínované odshora dolů nebo odshora a zespodu směrem doprostřed. Jednoduché gradální čočky (tmavší nahoře a světlejší ve spodní části) mohou zachytit záření z oblohy, ale umožňují Vám vidět jasně směrem dolů. Jsou vhodné pro řidiče, protože nestmaví výhled na palubní desku. Už ne tak praktické jsou však pro snížení záření na sněhu nebo na pláži.

Dvojitě gradální čočky (tmavé nahoře a dole, světlejší uprostřed) mohou být ideální na sport, kde se světlo odráží od vody nebo sněhu, jako například při jachtingu nebo lyžování.

Naopak se nedoporučují pro řízení, protože "ztmavují" palubní desku.

Zrcadlová úprava

Zrcadlovovou úpravou se míní tenká metalická povrchová vrstva na běžné brýlové čočce. I když jsou takové čočky schopné snížit množství viditelného světla vstupujícího do oka, nelze předpokládat, že poskytnou plnou ochranu proti UV záření.

Ochrana proti 90% infračervených paprsků

Infračervené vlnové délky jsou neviditelné a vytvářejí teplo. Sluneční světlo má jen nízké hodnoty infračervených paprsků a oči je tolerují dobře.

Někteří výrobci slunečních brýlí prohlašují, že jejich výrobky poskytují ochranu proti infračerveným paprskům, ale průzkumy neprokázaly přímé spojení mezi onemocněními zraku a infračerveným světlem.

Ochrana proti modrému světlu

Stále zůstává kontroverzním tématem, zda modré světlo je nebo není pro oči škodlivé. Čočky, které blokují veškeré paprsky modrého světla, jsou obvykle jantarově zbarvené a člověk pak vidí své okolí zbarvené do žluta nebo do oranžova. Tento odstín prý pomáhá vidět vzdálené objekty zřetelněji, zvláště ve sněhu, šeru nebo mlžném oparu. Z tohoto důvodu jsou jantarově zbarvené sluneční brýle oblíbené mezi lyžaři, lovci, vodáky a piloty.

(převzato ze stránek AAO)

http://www.aao.org/eye-health/glasses-contacts/sunglasses-recommended-types 

Další blog