Kontaktní čočky, které nejsou správně vyčištěny a vydezinfikovány, zvyšují riziko infekce v oku. Jakákoliv čočka, kterou si z oka vyjmete, musí být očištěna a vydezinfikována předtím, než si ji do oka znovu nasadíte. Nejvhodnější způsob čištění a péče o kontaktní čočky s Vámi prodiskutuje Váš oční specialista v závislosti na tom, jaký druh kontaktních čoček používáte, jestli trpíte nějakou alergií a zda Vaše oči mají tendenci vytvářet bílkovinové (proteinové) usazeniny.

Péče o kontaktní čočky zahrnuje také čištění jejich pouzdra, protože to je také potenciálním zdrojem infekce. Pouzdro na kontaktní čočky byste měli vymývat roztokem na kontaktní čočky a nechat na vzduchu uschnout. 


Kontaktní čočky, které jsou staré nebo nesedí v oku dobře, mohou Vaše oko poškrábat nebo způsobit prorůstání cévek do rohovky. Protože časem může dojít u čoček k jejich deformaci a rohovka může změnit svůj tvar, mělo by se pravideně kontrolovat, zda kontaktní čočky v oku dobře sedí a jejich dioptrická síla. Pravidelné prohlídky naplánuje lékař na základě Vaší diagnózy, aktuálního stavu a potřeb zraku.

Pravděpodobně nejste vhodným kanditátem pro nošení kontaktních čoček, jestliže trpíte:

častými infekcemi očí;

těžkými alergiemi;

syndromem suchého oka, který nereaguje na léčbu;

pracujete ve velmi prašném prostředí; nebo

nejste schopní s kontaktními čočkami manipulovat a pečovat o ně.

Jakékoliv oční kapky, které používáte, mohou mít vliv na jakýkoliv typ kontaktních čoček. Nejvhodnější je proto během nošení kontaktních čoček nepoužívat žádné oční kapky, výjimkou jsou zvlhčující kapky, které Vám doporučí Váš oční lékař.

Doma vyrobené fyziologické roztoky (slaná voda) jsou dávány do spojitosti s vážnými infekcemi rohovky, proto by neměly být používány. 

 

(autor: Kierstan Boyd, převzato ze stránek Americké oftalmologické akademie)

http://www.aao.org/eye-health/glasses-contacts/contact-lens-information


Další blog