cocky-typy

Obecně lze kontaktní čočky rozdělit na dva základní typy: tvrdé a měkké. Dnes nejběžněji používané tvrdé kontaktní čočky jsou neohebné, plyn propouštějící čočky (zkráceně RGP; pozn. překl.: z anglického "rigid gas-permeable"). Jsou vyrobeny z plastické hmoty nebo dalších materiálů jako je např. silikon nebo fluoropolymery. Tvrdé kontaktní čočky drží svůj tvar, současně však umožňují volné proudění kyslíku skrz čočku k rohovce. Čočky typu RPG jsou vhodnou volbou v případech, kdy rohovka vykazuje silný astigmatismus (tvar zakřivení je podobný vajíčku a měl by být podobný pomeranči), takže měkká kontaktní čočka neposkytne ostré vidění. Mohou být doporučeny také osobám, které trpí alergiemi nebo mají tendenci k vytváření proteinových sedimentů na kontaktních čočkách.

Měkké čočky jsou mezi uživateli kontaktních čoček nejrozšířenější. Tyto čočky jsou pohodlné a můžete si vybrat z mnoha typů v závislosti na tom, jak je chcete používat.

Kontaktní čočky pro každodenní nošení jsou nejméně finančně nákladné, na noc se vždy vyjímají a je třeba je nahradit novým párem podle individuálních instrukcí. Neměly by být používány jako čočky na prodloužené nošení.

Čočky na prodloužené nošení zůstávají v oku i přes noc, ale je nutné je z oka vyjmout minimálně jednou týdně a důkladně je vyčistit a vydezinfikovat. Jsou doporučovány méně často, protože je s nimi, jako u jakéhokoliv nošení kontaktních čoček přes noc, spojeno vyšší riziko zánětu rohovky.

Jednorázové kontaktní čočky jsou dražší, ale praktické. Je třeba je z oka na noc vyjmout a podle typu je nahradit novým párem každý den, jednou týdně, jednou za dva týdny nebo jednou měsíčně. Tyto kontaktní čočky jsou někdy doporučovány osobám, které trpí alergiemi a osobám se sklonem k vytváření usazenin na čočkách.

Barevné kontaktní čočky jsou takové, které změní barvu oka, vzhled oka nebo obojí. A v případě tzv. circle lenses čoček (čoček "s panenkovským efektem", které jsou větší než duhovka oka) vytvoří dojem větší duhovky. Barevné čočky lze získat na lékařský předpis a měly by být nošeny pouze na základě očního vyšetření a na základě odborného doporučení a vyzkoušení kvalifikovaným očním specialistou. Barevné čočky volně prodejné, včetně čoček "circle lenses", nejsou povolené (pozn.překl.: v USA) a představují pro zdraví očí vážné nebezbečí. Mohou způsobit poranění oka, infekci v oku nebo i ztrátu zraku.

Torické měkké kontaktní čočky mohou korigovat astigmatismus, někdy však ne tak dobře jako čočky typu RPG. Obvykle bývají dražší v porovnání s ostatními kontaktními čočkami.

Bifokální nebo multifokální kontaktní čočky jsou dostupné jako měkké i tvrdé RPG čočky. Mohou korigovat krátkozrakost, dalekozrakost a astigmatismus v kombinaci s presbyopií. Vzhledem k používanému materiálu vyžadují zvláštní čištění a dezinfekci. Kvalita zraku obvykle nebývá tak dobrá jako u monofokálních čoček; avšak někdo je upřednostňuje pro jejich schopnost korigovat presbyopii.

(převzato ze stránek AAO, autor: Kierstan Boyd)

http://www.aao.org/eye-health/glasses-contacts/contact-lens-types

Další blog