normal-optic-disc-and-blood-vessels-400px

(převzato ze stránek Americké akademie oftalmologie, autor: Dan Gudgel)

http://www.aao.org/eye-health/news/eye-test-early-alzheimers-detection

Obraz sítnice by mohl jednoho dne pomoci diagnostikovat Alzheimerovu chorobu ještě předtím, než se nějak projeví. Studie publikovaná v uznávaném vědeckém periodiku "Investigative Ophthalmology and Visual Science" ukazuje, že tato metoda může určit Alzheimerovu chorobu u myší. Příštím krokem je testování tohoto postupu na lidech.

Normální optický disk a cévy, jak jsou obvykle vidět na snímku sítnice

Vědcům z centra zabývajícího se výzkumem léků "Center for Drug Design" na univerzitě v Minnesotě se podařilo identifikovat Alzheimerovu chorobu z detailních barevných snímků sítnice myší. Sítnice je tvořena podobným typem tkání jako mozek a tuto tkáň je možné vidět přímo při pohledu do oka. Když Alzheimerova choroba začíná, mění se způsob, jakým se světlo odráží od sítnice. Studie ukazuje, že u myší tato změna začíná dlouho předtím, než je možné si všimnout změn v chování a paměti.

Alzheimerova nemoc ovlivňuje paměť, myšlení a vidění a dále způsobuje problémy s orientací a v chování. Příznaky se zhoršují s tím, jak nemoc postupuje. Podle americké "Alzheimer's Association" tuto nemoc způsobuje vznik tzv. amyloidních plaků a poškození nervových buněk v mozku. Tyto plaky je obtížné pozorovat v živém mozku, proto bývá Alzheimerova choroba obvykle diagnostikována podle vnějších příznaků. V okamžiku, kdy jsou příznaky zřejmé, již postižená osoba ztratila některé ze svých mozkových funkcí. Proti vytváření plaků v mozku, které Alzheimera způsobují, neexistuje léčba. Existují však možnosti léčby některých projevů nebo zpomalení postupu nemoci. Pokud se nové testy osvědčí i na lidech, podobně jako tomu bylo u myší, bylo by možné zahájit léčbu osob s  Alzheimerovou chorobou a přispět k jejímu zpomalení o mnoho let dříve, než se projeví.

 

Další blog