starnuti

(převzato ze stránek Americké akademie oftalmologie, autor: Reena Mukamal)
http://www.aao.org/eye-health/news/fighting-signs-of-aging-don-t-forget-eyes

Osm častých očních potíží u čtyřicátníků a starších

Pro dospělé je to součást života. Stejně jako vrásky, zpomalující se metabolismus a šedivějící vlasy, i oči jsou postupně ovlivněny věkem. Důležité je porozumět tomu, jak se oči a zrak s věkem proměňují a co můžeme udělat, abychom si je udrželi v co možná nejlepší kondici.

Uvádíme zde přehled nejčastějších potíží a onemocnění očí, ke kterým dochází v různých obdobích dospělého života. Některé ze změn jsou normální, s věkem související procesy. Jiné mohou být projevem zrak ohrožující nemoci nebo potíže. Každá z nich je však důvodem, proč Americká akademie oftalmologie doporučuje, aby lidé začali ve věku 40 let navštěvovat oftalmologa, který může stanovit včasnou diagnózu a léčbu a předejít tak poškození zraku.

Presbyopie

Kolem 40. roku věku začnou čočky v oku ztrácet svou pružnost a pak začíná být složité číst nablízko. Tento stav se nazývá presbyopie (což v doslovném překladu znamená "stárnoucí oko") a běžně se řeší nákupem dioptrických brýlí v nějakém obchodě, nabízejí se však i jiné způsoby řešení této situace.

Syndrom suchého oka

Syndrom suchého oka se rozvíjí s věkem a jedná se také o častý problém u žen během těhotenství a v menopauze. Hormonální změny totiž vyvolávají změny v tvorbě slz v oku. Suchost očí mohou způsobit také některé léky. Pokud suchostí očí trpíte, můžete být také náchylnější k podráždění očního víčka nazývaného blefaritida, což bývá častá příčina podráždění nebo otoku očních víček. Vedle návštěvy u oftalmologa existuje mnoho jednoduchých věcí, které můžete udělat doma, aby Vaše oči zůstaly zvlhčené.

Diabetická retinopatie

Osoby trpící diabetem, které překročily padesátku, jsou touto nemocí nejvíce ohroženy. Diabetická retinopatie se projeví, když drobné cévky uvnitř sítnice otečou, propouštějí tekutinu nebo se úplně uzavřou vlivem zvýšené hladiny cukru v krvi. Nicméně však lze tomuto onemocnění předejít důslednou kontrolou hodnot krevního cukru a krevního tlaku. Je také velmi důležité chodit na pravidelná preventivní vyšetření zaměřená na diabetickou retinopatii k oftalmologovi.

Katarakta

Katarakta je mezi staršími lidmi běžná. S přibývajícím věkem se bílkoviny v čočce oka začnou shlukovat. Tyto shluky, známé jako katarakty, snižují průhlednost čočky a způsobují rozmazané, zamlžené nebo nejasné vidění a zvýšené oslňování. Mnoho lidí tento stav přirovnává k pohledu skrz znečištěné čelní sklo automobilu. Katarakta může narušovat takové každodenní aktivity, jako je řízení ve tmě a rozeznávání barev. Léčba může zahrnovat dioptrické brýle v raných stádiích katarakty a chirurgický zákrok k jejich odstranění.

Glaukom

Glaukom postihuje zrakový nerv, který přenáší vizuální informaci do mozku. Toto poškození často vede ke ztrátě periferního vidění. Pokud není léčen, může vést až k úplnému oslepnutí. Nejčastěji se glaukom objevuje u osob od 55 let výše. Jedním z problémů u glaukomu, obzvláště u glaukomu s otevřeným úhlem, je skutečnost, že v počátečních stádiích je obvykle bezpříznakový. Mnoho lidí trpících touto nemocí o ní neví. Proto je důležité, zejména ve vyšším věku, chodit na pravidelné oční prohlídky.

Mžitky a záblesky

S věkem dochází k tomu, že tekutina vyplňující vnitřek oka se sráží, vytváří chuchvalce nebo vlákna. Ty se pak mohou objevit jako "mžitky" (malé částečky nebo čárky pohybující se zorným polem). Tato tekutina se může také odtrhnout od zadní stěny oka a způsobit, že vidíte "záblesky" (blikající světla nebo světelné záblesky v zorném poli). Za normálních okolností neškodný jev, který však v některých případech může vést k odchlípení sítnice a způsobit oslepnutí. Pokud vidíte nové mžitky a záblesky, je důležité navštívit očního lékaře co nejdříve, obzvláště jste-li starší než 45 let, trpíte krátkozrakostí nebo jste v minulosti měli úraz oka.

Věkem podmíněná makulární degenerace (VPMD)

VPMD postihuje cetrální vidění a snižuje tak schopnost číst a rozeznávat obličeje. Může to být způsobeno ztenčením makuly (tzv. žluté skrvny, na světlo citlivé části sítnice) nebo nárůstem abnormálních cévek pod sítnicí. VPMD může končit oslepnutím, není-li léčena a mezi Američany nad 65 let je hlavní příčinou slepoty. Včasné a pravidelné prohlídky u očního lékaře však mohou poškození zraku snížit a v mnoha případech i zrak obnovit.

Jaká je tedy nejlepší obrana proti stárnutí očí?

Uchovat si oči v co možná nejlepším stavu můžete tím, že budete proaktivní. Nečekejte, až se dostaví první příznaky nemoci a choďte na pravidelné oční prohlídky. AAO doporučuje, aby všichni zdraví dospělí, i když nemají žádné potíže, kolem 40. roku věku podstoupili komplexní vyšetření očí, protože v tomto věku začíná v oku docházet ke změnám, které jsou věkem podmíněné.

Po základním vyšetření je doporučeno další komplexní prohlídky podstoupit:

  • každé dva až čtyři roku do věku 54 let
  • každý rok až každé tři roky do věku 65 let
  • od 65 let jednou ročně až jednou za dva roky nebo podle doporučení oftalmologa.

Někteří lidé mohou potřebovat častější prohlídky, pokud trpí nemocemi nebo potížemi, které mohou mít vliv na jejich oči, jako je například diabetes.

 

 

Další blog