Rady a tipy
m_0

Nejste si jistí, zda jsou vaše problémy s kontaktními čočkami důvodem k panice? Zde je vysvětlení, jak postupovat v krizových situacích a kdy je nutné vyhledat lékařskou pomoc.

Kontaktní čočka ztracená v oku

Když se vám kontaktní čočka ztratí v oku, lékařský zásah není potřeba. Jedna rozšířená pověra uvádí, že kontaktní čočka může sklouznout dozadu za oko a ztratit se tam. Není to ale pravda. Oko má k dispozici svoji vlastní bezpečnostní pojistku, díky níž se čočka dozadu za oko dostat nemůže. Spojivka, tj. průhledná blanka, která pokrývá oko a oční víčko a tvoří mezi nimi malý váček, zabrání čočce v její případné cestě směrem dozadu. Pokud se vám kontaktní čočka v oku ztratí, bude někde v tomto prostoru.

Když se vám taková situace přihodí, zůstaňte v klidu a nechte své oko přirozeně jednat, ať vypudí cizorodé tělísko samo. Pečlivě si umyjte a osušte ruce. Oko může začít produkovat hodně slz, které pomohou vytlačit zatoulanou kontaktní čočku ven. Pohyb kontaktní čočky můžete usnadnit mrkáním. Také můžete oko zvlhčit fyziologickým roztokem nebo zvlhčujícími kapkami. Nevyplachujte si oko vodou z vodovodu, protože tím se vám do něj může dostat vážná infekce. Jestliže se vám čočka zachytila pod víčkem, můžete jí pomoci v pohybu tím, že se budete dívat opačným směrem. Když se vám například čočka zachytí pod horním víčkem, dívejte se směrem dolů, to ji popostrčí dolů. Čočka by se měla dostat zpět na přední stranu oka během několika vteřin, i když se může zdát, že to trvalo déle. Také můžete zaklonit hlavu, dívat se přímo před sebe do zrcadla, zvednout horní oční víčko co nejvýše to půjde a pokusit se posunout čočku dolů a poté ven.  Čočka se pod očním víčkem také může přeložit. Pokud k tomu dojde, nepropadejte panice. Bude to trochu nepříjemné, ale oko to poškodit nemůže. Když se čočka nedostane z oka ven sama, navštivte svého očního specialistu, který vám jistě pomůže.

Infekce kontaktních čoček

V případě, že se probudíte se zarudlýma očima, opuchlými víčky a svěděním, jedná se pravděpodobně o zánět spojivek. I když dokonale dodržujete veškeré zásady hygieny, oční infekci se přesto bohužel někdy nevyhnete. V takovém případě nepropadejte panice. Zánět spojivek se šíří prostřednictvím běžného nachlazení a ve většině případů se mu také jako u nachlazení musí nechat volný průběh. Přestaňte ihned nosit kontaktní čočky a po pár dnech, během nichž budete mít oči podrážděné, by se mělo vše vrátit zpět do normy.

Zánět spojivek bakteriálního původu obvykle postihuje obě oči. Dochází u něj k lepivému, nažloutlému nebo zeleno-žlutému výtoku v koutku oka, který zasychá nebo slepuje oční víčka k sobě.  Na vyčištění vám váš oční lékař může předepsat antibiotické oční kapky. 

Bakteriální i virový zánět spojivek je vysoce nakažlivý, proto je důležité dodržovat základní zásady hygieny.

  • Během dne si pravidelně myjte a sušte ruce.
  • Neprotírejte si oči, ani se jich příliš často nedotýkejte.
  • Nesdílejte ručník ani žínku s jinými lidmi, včetně rodinných příslušníků.

Pokud pociťujete bolest, výrazné zarudnutí očí, ztrátu zraku nebo přecitlivělost na světlo, vyhledejte neprodleně pomoc očního specialisty nebo lékaře.

Nepohodlné kontaktní čočky

Jsou vaše kontaktní čočky nepohodlné? Kontaktní čočky by nepohodlné být neměly, takže pokud tak tomu ve vašem případě je, domluvte si návštěvu u svého očního specialisty, který zjistí, zda se jedná o podráždění oka nebo o nepříjemné pocity spojené s viděním. Váš oční specialista také ověří, jestli máte oči jinak zdravé a jestli nosíte čočky, které jsou pro vás nejvhodnější. Někdy jde jen o to, že potřebujete nové doporučení. Další problém může spočívat v tom, že vám čočky správně nesedí. Dobře padnoucí čočka se při každém mrknutí malinko pohne. Pokud se vám ale při mrkání čočka pohybuje příliš, může vám oči dráždit. 

Jestli máte podrážděné oči, může to být způsobeno i alergiemi nebo vysoušením očí. Suché oči jsou jedním z hlavních problémů, na které nositelé čoček naráží. Jestli je pro vás nošení kontaktních čoček nepohodlné proto, že máte suché oči, pořiďte si zvlhčující oční kapky, případně kontaktní čočky vyrobené z přirozeně zvlhčujícího materiálu. Oční kapky si před použitím ověřte u svého očního specialisty, ať máte jistotu, že jsou kompatibilní s vašimi kontaktními čočkami.

Kontaktní čočky vyrobené z přirozeně zvlhčujícího silikon-hydrogelového materiálu zajistí, že se kyslík snadno dostane k očím, a proto je jejich nošení velmi pohodlné po celý den.

Kontaktní čočky CooperVision® Biofinity® a clariti® 1 day jsou přirozeně zvlhčující silikon-hydrogelové čočky, které umožňují dlouhé a pohodlné nošení.  Ověřte si u svého očního specialisty, zda by pro vás tyto čočky nebyly vhodnější.

Spaní s kontaktními čočkami:

Oční specialisté spaní s kontaktními čočkami nedoporučují a mají pro to dobrý důvod. Spaní s kontaktními čočkami zvyšuje riziko oční infekce a může způsobit problémy spojené s nedostatečným okysličením očí.

Možná se vám nedávno narodilo dítě, nebo zůstáváte dlouho v práci, případně chodíte příliš často pozdě spát.   Ať už máte důvod jakýkoliv, když jste na konci dne vyčerpaní, musíte si odvyknout usínat s kontaktními čočkami na očích. Řešením by mohlo být vyměnit si čočky za brýle před tím, než se půjdete natáhnout na gauč. A co je ještě lepší: naslouchejte svému tělu, běžte do postele o půl hodiny dřív a neusínejte v obýváku.

Existuje spousta preventivních kroků, které můžete podniknout pro zdraví svých očí. A vždy je dobré informovat se o běžných problémech s kontaktními čočkami, protože když nastanou a vy víte, co dělat, je mnohem méně pravděpodobné, že vyústí v krizovou situaci.

Žádné informace v tomto článku na blogu nejsou míněny jako lékařské rady ani nenahrazují doporučení odborného zdravotnického personálu. Pokud máte konkrétní otázky, obraťte se na svého očního specialistu.

Další blog