Rady a tipy
obrazek_oko

Nejste si jistí, jak čistit své kontaktní čočky? Udělejte něco pro své oči a zvykněte si při manipulaci s čočkami dodržovat základní zásady hygieny. Zde je vše, co musíte vědět o čištění kontaktních čoček.

 

Jak čistit kontaktní čočky

Správné čištění kontaktních čoček je zásadní proto, aby vaše oči zůstaly zdravé. Kontaktní čočky byste vždy měli čistit v souladu s pokyny vašeho očního specialisty. Vždy začněte tím, že si pečlivě umyjete a osušíte ruce, a to i v případě, že už je pozdě a vy chcete rovnou padnout do postele. Pokud je to možné, použijte antibakteriální mýdlo. Nepoužívejte olejová a krémová mýdla, protože ta mohou vaše čočky zakalit či znečistit. Utřete si ruce ručníkem, který nepouští vlákna.

Pokaždé, když si kontaktní čočky vyjmete z očí, vydezinfikujte je čerstvým roztokem na čištění kontaktních čoček. Čištění kontaktních čoček vodou se nedoporučuje: voda není sterilní a neměla by se s kontaktními čočkami nikdy dostat do kontaktu (proto byste také neměli čočky nosit ve sprše nebo při plavání). Fyziologický roztok a zvlhčující oční kapky nejsou vhodnou náhradou na čištění kontaktních čoček.

 

Promnout a opláchnout

Když používáte víceúčelový roztok, nejúčinnějším způsobem čištění kontaktních čoček je technika „promnout a opláchnout“. Nejprve si pečlivě umyjte a osušte ruce. Poté si položte čočku na dlaň ruky, kápněte na ni trochu roztoku, ukazováčkem ji promněte a důkladně opláchněte. Nakonec ji uložte do pouzdra na čočky naplněného čerstvým roztokem a nechte ji tam ponořenou přes noc. Čočky čistěte prstem a ne nehtem. Ostré nehty mohou čočku roztrhnout nebo ji jinak poškodit a také se za nimi skrývají bakterie. 

Kontaktní čočky nikdy neskladujte jinak, než v pouzdře na čočky naplněném čerstvým roztokem. Hotelové skleničky nebo papírové pohárky by nikdy neměly sloužit jako pouzdro na čočky. Když hodně cestujete a často zapomínáte pouzdro na čočky doma, možná by pro vás bylo pohodlnější přejít na jednodenní čočky, jako např. CooperVision® clariti® 1 day. U čoček, které se mění každý den, není nutné balit si na cestu pouzdro na čočky nebo roztok. Když si čočky večer vyndáte, jednoduše je vyhodíte a další den si vezmete nový pár.

 

Nakládání s roztokem na čočky

Když si nasadíte kontaktní čočky, vylijte všechen roztok, který jste použili na jejich dezinfekci. Tím zajistíte, že v pouzdře nebudou zůstávat bakterie. Ze stejného důvodu vždy použijte čerstvý roztok i na čištění kontaktních čoček.

Pro zajištění optimální péče a funkce dodržujte pokyny výrobce roztoku, který používáte. Láhev roztoku vždy pevně uzavřete a když ji zrovna používáte, dbejte na to, ať se nedostane do kontaktu s jinými předměty nebo povrchy. Roztok na čištění kontaktních čoček nepřelévejte na cestování nebo na skladování do menší nádobky, protože tím můžete narušit jeho sterilitu. 
 

Jak čistit pouzdro na kontaktní čočky

Když si nasadíte kontaktní čočky, vypláchněte pouzdro na čočky čerstvým roztokem a nechte ho uschnout. Pouzdro nečistěte vodou z vodovodu, protože ta může obsahovat různé nečistoty a mikroorganismy. Také ho nenechávejte poblíž toalety nebo na vlhkém místě, kde se na něm můžou usazovat bakterie. Každý měsíc si vezměte pouzdro nové.

 

Buďte realisté

Čištění kontaktních čoček každý den pro vás možná není realistické očekávání. Pokud nemáte čas čistit si čočky každý večer, nebo když jste ze zdravotních důvodů vystaveni infekci, případně kvůli situaci na pracovišti nebo doma, můžete pro klid duše přejít na jednodenní kontaktní čočky. Dva dostupné typy čoček, které se vyměňují každý den, jsou CooperVision® MyDay® a CooperVision® clariti® 1 day.

Nejlepším způsobem, jak pečovat o zdraví svých očí, je pravidelně chodit na vyšetření zraku. Život plyne neustále dál, ověřte si proto u svého očního specialisty, zda jsou vaše kontaktní čočky a s nimi spojený systém péče stále vhodné pro vaše oči a váš životní styl.

CTA (výzva k akci): Nejste si jistí, na koho se s pravidelným vyšetřením zraku obrátit? Použijte náš nástroj najděte si očního specialistu.

Žádné informace v tomto článku na blogu nejsou míněny jako lékařské rady ani nenahrazují doporučení odborného zdravotnického personálu. Pokud máte konkrétní otázky, obraťte se na svého očního specialistu.

Další blog