Jak se čočky vyrábí a jak fungují
2181928

Kontaktní čočky urazily velký kus cesty od chvíle, kdy se objevily v 19. století jejich první prototypy vyrobené ze skla. Podívejme se na to, jak se kontaktní čočky vyrábějí dnes a jak kontaktní čočky fungují a zajišťují korekci zraku.

Jak se kontaktní čočky vyrábí

Měkké kontaktní čočky se vyrábí buď vstřikováním do formy nebo soustružením. Většina měkkých kontaktních čoček se vyrábí postupem vstřikování do formy, kdy se materiál v kapalné podobě vstřikuje do forem s přesnými parametry a tam se zalisuje. Některé specializované měkké kontaktní čočky se vyrábějí soustružením, kdy se malé bločky materiálu na výrobu kontaktní čočky upnou do soustruhu připomínající miniaturní hrnčířský kruh, který se otáčí rychlostí 6000 otáček za minutu, a vytvarují se v něm pomocí počítačových obráběcích nástrojů. Poté čočky procházejí různými fázemi leštění, hydratace a testováním kvality.

Tajemství, na němž jsou založeny pohodlné kontaktní čočky současné doby, je hydrogel. Jak naznačuje jeho název, hydrogel je hydrofilní materiál, který může obsahovat až 70% vody. Byl vyvinut v šedesátých a sedmdesátých letech a připravil podmínky pro měkké kontaktní čočky, které známe a nosíme dnes. U moderních silikonových hydrogelových kontaktních čoček se do směsi navíc přidává silikon, který zajistí skvělý výsledek, dokonalou propustnost a pohodlí.

 

Jak kontaktní čočky fungují

Kontaktní čočky jsou malé čočky, které se nosí „kontaktně“ na očích a prodávají se na základě doporučení. Jsou navrženy tak, aby korigovaly refrakční vady oka (tj. počet dioptrií, které vaše oči potřebují, aby viděly ostře) a udržovaly oči zdravé. Když si nasadíte kontaktní čočku do oka, ponoří se do vrstvy slzného filmu, který se nachází na povrchu rohovky.

Přestože kontaktní čočky se už nevyrábí ze skla, svým fungováním se brýlím podobají. Kontaktní čočky lámou a soustředí světelné paprsky tak, aby se vám předměty jevily ostré. Zároveň korigují zrak přirozeněji než brýle. Předměty, na které se díváte přes kontaktní čočky, se vám nebudou zdát zkreslené nebo neobvyklé velikosti, jak se to může někdy stát s brýlemi. Na rozdíl od brýlí jsou kontaktní čočky v přímém kontaktu se slzným filmem na povrchu oka, což znamená, že se přirozeně pohybují spolu s okem a vy tak máte širší zorné pole.

Typy kontaktních čoček

Kontaktní čočky mají různý počet dioptrií, aby se hodily různým uživatelům. A i když to na první pohled není patrné, každá kontaktní čočka je také specificky navržena tak, aby mohla korigovat konkrétní oční vadu. Sférické kontaktní čočky například korigují krátkozrakost a dalekozrakost. Tyto čočky jsou navrženy tak, aby lámaly světelné paprsky rovnoměrně do všech směrů, což znamená, že dioptrická hodnota čočky je ve všech jejích částech stejná. Torické kontaktní čočky slouží ke korekci astigmatismu. Tyto čočky jsou tvarovány tak, aby kompenzovaly protáhlý tvar povrchu oka a vyváženy tak, aby bránily rotaci. Multifokální kontaktní čočky slouží ke korekci presbyopie (potřeba různého počtu dioptrií na blízko a na dálku) a existují v různých kombinacích dioptrií, aby zajistily ostré vidění na všechny vzdálenosti.  

Kontaktní čočky mají různé vlastnosti v závislosti na materiálu, z něhož jsou vyrobeny. Možná jste u našich čoček CooperVision® Biofinity® nebo CooperVision® MyDay®  zaznamenali termín „technologie Aquaform®“ a zajímalo by vás, co přesně znamená. Technologie Aquaform® je kombinací několika technologií materiálů, umožňující vytvoření výjimečně pohodlných a vysoce účinných kontaktních čoček, které vyrábí pouze společnost CooperVision. Materiál použitý na výrobu čoček technologií Aquaform® má vysokou prostupnost pro kyslík, což zajistí, že vaše oči budou zdravé a oční bělmo bílé. Další vlastností těchto čoček je nízký modul pružnosti. Modul pružnosti uvádí míru flexibility kontaktní čočky a čím je tento modul nižší, tím je čočka měkčí a pružnější. Molekulární struktura materiálu čoček vyrobených pomocí technologie Aquaform® zajišťuje přirozenou vlhkost čoček a pokročilé technologie tvarování zase zajistí dokonale hladký povrch čočky.

 

Vzhledem k tomu, že žádné oči nejsou stejné, může být užitečné prozkoumat různé možnosti  a najít si čočky, které pro vás budou ty pravé. Když budete vědět, jak se kontaktní čočky vyrábí, budete moci snadněji pochopit širokou škálu všech tvarů a parametrů, ze kterých si můžete vybírat. Domluvte si schůzku se spolehlivým očním specialistou a zjistěte, jak kontaktní čočky fungují na vašich očích.

Žádné informace v tomto článku na blogu nejsou míněny jako lékařské rady ani nenahrazují doporučení odborného zdravotnického personálu. Pokud máte konkrétní otázky, obraťte se na svého očního specialistu.

Další blog