Vysvětlení krátkozrakosti a dalekozrakosti
starnuti

Co je krátkozrakost?

Krátkozrakost je oční vada známá také pod názvem myopie. Projevuje se tak, že blízké předměty vidíte poměrně jasně, ale když chcete vidět známého na druhé straně ulice, musíte přimhouřit oči.

Co krátkozrakost způsobuje?

Jaké jsou příčiny krátkozrakosti? Když se vrátíme zpět k definici krátkozrakosti, je to problém, ke kterému dochází, když paprsky světla nedopadají na sítnici, ale sbíhají se už před ní. Výsledkem je rozostřené vidění do dálky. U správně fungujícího oka se paprsky světla sbíhají na sítnici.

Přestože přesné příčiny krátkozrakosti zatím nebyly odhaleny, mezi rizikové faktory patří dědičnost, životní styl, případně kombinaci obojího. Krátkozrakost se obvykle objevuje již v dětství, když oko naroste příliš do délky. Během dětství a adolescence, když oko roste, se příznaky krátkozrakosti často zhoršují, a poté se mezi 20. a 30. rokem ustálí. Choďte s dětmi pravidelně na oční prohlídky.

Jak se dá krátkozrakost korigovat

Krátkozrakost se u dětí a u dospělých koriguje stejně. První možností jsou brýle na korekci krátkozrakosti. Pokud je vám přes 40, váš oční lékař vám může předepsat multifokální brýle, které umí korigovat vidění do dálky a zároveň vám umožní přečíst si ranní noviny.

Dalším způsobem korekce krátkozrakosti jsou kontaktní čočky. Jestli si neumíte sami sebe v brýlích představit, promluvte si se svým očním specialistou o kontaktních čočkách. Příkladem čoček korigujících krátkozrakost jsou CooperVision clariti® family, CooperVision Biofinity® family a CooperVision Avaira Vitality™. Pokud chcete zjistit bližší informace o čočkách, které pro vás budou ty pravé, udělejte si kvíz Coopervision vyhledejte si čočky a prozkoumejte různé možnosti.

 

Co je dalekozrakost?

Dalekozrakost, také nazývaná hypermetropie nebo hyperopie, je opak krátkozrakosti. Pacienti s dalekozrakostí vidí jasně vzdálené předměty, ale nedaří se jim zaostřit na předměty v bezprostřední blízkosti. Pokud trpíte dalekozrakostí, můžete mít problém přečíst jídelní lístek v restauraci, ale bez problémů přečtete dopravní značky po cestě z restaurace domů.

Dalekozrakost se často plete s presbyopií, což je oční vada, která se projevuje podobně, tj. obtížemi se zaostřením na blízko. Odlišuje je od sebe ale věk, během něhož se objeví. K presbyopii dochází po 40. roce života a když se vrátíme k uvedenému příkladu se čtením jídelního lístku v restauraci, onemocnění může začít tak, že se člověku nedaří přečíst malá písmenka při špatném osvětlení.

Stejně jako u dalekozrakosti, ani u presbyopie není důvod k obavám. Váš oční specialista vám na korekci zraku poradí vhodný typ brýlí nebo kontaktních čoček.

Co dalekozrakost způsobuje?

Stejně jako u krátkozrakosti, i u dalekozrakosti je šance, že na vině bude genetika, i když tento stav má také další příčiny.  (Dalekozrakost neboli hypermetropie znamená, že vaše oko je kratší, než je obvyklé. V důsledku toho světelné paprsky, které se do oka dostávají přes zornici, dopadají trochu mimo svůj cíl. Místo toho, aby se paprsky sbíhaly na sítnici, jako je tomu u normálně fungujícího oka, sbíhají se až za sítnicí. Proto tak špatně vidíte věci, které máte přímo pod nosem.

Jak dalekozrakost korigovat

Dalekozrakost neboli hypermetropie se dá korigovat brýlemi nebo kontaktními čočkami. Příkladem čoček určených pro lidi, kteří trpí dalekozrakostí, jsou CooperVision clariti® family, CooperVision Biofinity® family a CooperVision Avaira Vitality™. Nástroj CooperVision® vyhledejte si čočky vám pomůže určit, které čočky jsou nejvhodnější pro váš životní styl. Kromě toho se můžete také poradit se svým očním specialistou, která možnost je pro vás nejvhodnější. 

Život nemusí zůstat rozmazaný napořád. Jestli vám krátkozrakost nebo dalekozrakost brání v tom, abyste svůj život žili naplno, domluvte si schůzku se svým očním specialistou ještě dnes. Dalekozrakost je běžné onemocnění a krátkozrakost je velmi rozšířená. Obě se dají snadno korigovat, ale nevyřeší se samy od sebe.

Žádné informace v tomto článku na blogu nejsou míněny jako lékařské rady ani nenahrazují doporučení odborného zdravotnického personálu. Pokud máte konkrétní otázky, obraťte se na svého očního specialistu.

*Ve srovnání s jednoduchou jednodenní kontaktní čočkou během 3letého období .

 

Další blog