Doporučení
contactlenses

Musím si čistit kontaktní čočky každý den? Proč je nemůžu prostě opláchnout pod vodou z kohoutku? Z čeho se vůbec skládá roztok na čočky? V tomto praktickém průvodci najdete odpovědi na nejběžnější otázky týkající se péče o kontaktní čočky.

Čištění kontaktních čoček

Pokud nenosíte jednodenní čočky, je naprosto nezbytné kontaktní čočky vydezinfikovat pokaždé, když si je vyndáte z očí. Při čištění kontaktních čoček se vždy řiďte pokyny vašeho očního specialisty. Výrobci čistících přípravků poskytují ke svým výrobkům podrobný návod. Je velmi důležité dodržovat pokyny specifické pro konkrétní výrobek, který používáte.

Před manipulací s kontaktními čočkami si vždy pečlivě umyjte a opláchněte ruce, pokud je to možné, použijte antibakteriální mýdlo, a nakonec si je osušte ručníkem, který nepouští vlákna. Na čištění kontaktních čoček a pouzdra na čočky nepoužívejte nic jiného, než doporučené čistící přípravky. Na čištění pouzdra na čočky nikdy nepoužívejte mýdlo nebo mycí prostředky.

Kontaktní čočky ani pouzdro na ně se nesmí dostat do kontaktu s vodou v jakékoliv podobě, včetně vody z kohoutku a převařené nebo balené vody. Voda obsahuje mikroby, kteří mohou způsobit infekci a často odolávají pozdějšímu výplachu čistícím roztokem. A když už jsme u toho, také nikdy kontaktní čočky neolizujte, protože bakterie žijící v ústech mohou být pro oči škodlivé.

Na čištění, dezinfekci a skladování čoček není vhodný ani fyziologický roztok. Fyziologický roztok je určený pouze na oplachování, neobsahuje žádné čistící složky. U moderních systémů na čištění čoček není nutné kontaktní čočky oplachovat fyziologickým roztokem. Vždy si pečlivě přečtěte návod na čištění a fyziologický roztok používejte pouze v případě, že vám to doporučil váš oční specialista.

Na skladování kontaktních čoček použijte vždy novou dávku roztoku na čočky a použitý roztok vylijte. Je zcela zásadní, aby se vám do pouzdra na čočky nedostaly bakterie. Pokud nemáte jiné instrukce od svého očního specialisty, pouzdro na čočky vždy vypláchněte čerstvým čistícím roztokem a nechte volně uschnout obrácené dnem vzhůru a s odšroubovanými víčky. Pouzdro na čočky je nutné vyměnit buď každý měsíc nebo každé 3 měsíce, v závislosti na typu roztoku, který používáte. Ověřte si to u svého očního specialisty.

 

 

Čistící roztoky

Z čeho se skládá roztok na čočky? Roztoky na čištění kontaktních čoček jsou dostupné v mnoha různých podobách a od různých značek, ale všechny mají společný cíl: vyčistit kontaktní čočky a zničit všechny mikroby, kteří se na nich během nošení usadí. Čistící roztoky mohou mít také vliv na pocit pohodlí při nošení čoček a pomáhají jim během nošení udržovat vlhkost.  A když čočky zrovna nenosíte, roztoky je zase pomáhají udržet sterilní a zajišťují jejich hydrataci. Některé kombinace kontaktních čoček a roztoků jsou vhodnější než jiné, proto je důležité používat roztok, který vám doporučí váš oční specialista.

Obecně řečeno existují dva hlavní typy péče o kontaktní čočky.

Jednodušší a pro uživatele vstřícnější typ je víceúčelový roztok, který je tím pádem také nejoblíbenější. Jeden a ten stejný roztok se použije na oplachování, čištění, dezinfekci a skladování kontaktních čoček. Je stanovena minimální doba, během níž by měly být čočky v roztoku, a sice 6 hodin. U některých značek se ale tato doba může lišit. Poraďte se se svým očním specialistou o vysoce účinném a snadno použitelném víceúčelovém roztoku, díky němuž zůstanou vaše čočky čisté. 

Na víceúčelových roztocích někdy bývá napsáno „není nutné promnout“. Vědci ale zjistili, že při používání víceúčelového roztoku je metoda „promnout a opláchnout“ nejúčinnějším způsobem, jak se vyhnout přítomnosti mikroorganismů na čočkách. Mněte kontaktní čočky v čerstvém roztoku bříškem prstu po dobu asi 10 až 20 vteřin. Poté je důkladně opláchněte víceúčelovým roztokem.

Druhým typem jsou roztoky obsahující peroxid vodíku, které fungují jinak. Peroxid vodíku je silný dezinfekční prostředek, který se musí zneutralizovat použitím kovového disku nebo tablet, což obvykle trvá nejméně šest hodin. Je důležité u nich přesně dodržet návod a nikdy si nedávat peroxid vodíku přímo do oka, může způsobit silné podráždění.

Péče o kontaktní čočky

S kontaktními čočkami manipulujte opatrně. Měkké kontaktní čočky se mohou snadno roztrhnout. Snažte se nedotýkat čoček nehty. Nehet může čočku nejen přetrhnout, ale za nehty se také skrývají různé nečistoty a mikrobi. Nikdy nenoste natrženou nebo poškozenou čočku a čočky s nikým nesdílejte. Sdílení čoček může šířit bakterie od jednoho člověka na druhého, a kontaktní čočky se navíc předepisují tak, aby seděly na konkrétní oko a odpovídaly konkrétnímu zraku.

Denní versus měsíční kontaktní čočky

V závislosti na vašem životním stylu mohou jednodenní kontaktní čočky představovat alternativu k měsíčním kontaktním čočkám, se kterou je méně práce. Jestli nemáte chuť dezinfikovat měsíční čočky každý den, poraďte se se svým očním specialistou o přechodu na jednodenní čočky. CooperVision® clariti® 1 day a CooperVision® MyDay® jsou dva příklady jednodenních čoček z řady mnoha dalších možných. U jednodenních kontaktních čoček odpadá nutnost čištění. Po použití se prostě vyhodí a další den si vezmete nový sterilní pár. Aby vám čočky co nejdéle vydržely, řiďte se pokyny na krabičce k tomu, jak jednodenní kontaktní čočky skladovat, než budete připraveni je použít.

Ať už si zvolíte jakoukoliv frekvenci výměny, poctivě ji dodržujte. Nesnažte se protáhnout nošení jednodenních čoček na celý týden. Riziko, které s tím souvisí, za to opravdu nestojí. Kontaktní čočky jsou vyrobeny z různých materiálů tak, aby odpovídaly různým účelům a schvalují se specificky pro konkrétní situace.

Kontaktní čočky jsou zdravotnický prostředek a musí se k nim přistupovat s respektem. Kvůli zdraví svých očí dodržujte pečlivě všechny pokyny týkající se péče o kontaktní čočky.

Žádné informace v tomto článku na blogu nejsou míněny jako lékařské rady ani nenahrazují doporučení odborného zdravotnického personálu. Pokud máte konkrétní otázky, obraťte se na svého očního specialistu.

Další blog