(převzato ze stránek Americké akademie oftalmologie, autor: Celia Vimont) http://www.aao.org/eye-health/news/eyebrow-eyelash-coloring-could-harm-your-vision
vystrizek

Nechat si nabarvit obočí a řasy v kosmetickém salónu se zdá být snadným způsobem, jak obejít používání tužky na oči na jeden až dva měsíce. Avšak experti varují, že tento způsob kosmetického ošetření nemusí být bez rizik.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (dále FDA) neschválil žádné barvící přísady pro permanentní barvení obočí a řas. Úřad oznámil, že jsou známy případy, kdy permanentní obarvení řas a obočí způsobilo vážná poranění oka, včetně oslepnutí.

Podle mluvčí Akademie, lékařky Purnimy Patel, je barvení jak obočí, tak řas zdraví ohrožující, protože se odehrává v těsné blízkosti oka. Tyto způsoby kosmetické péče mohou vyvolat problémy s očima a negativně ovlivnit zrak. "Při opakovené aplikaci se může vyvinout přecitlivělost," říká Dr. Patel. "Navíc se stále mění složení přípravku. Je možné mít na přípravek reakci, i když v minulosti byl bez potíží tolerován."

Today Style (pozn.překl.: příloha amerických novin) zmiňuje, že pod FDA nespadají kosmetické salóny. Tento úkol padá na státní a místní úřady, které pak mohou mít různá pravidla. V loňském roce například kalifornská Rada pro kadeřnictví a kosmetologii, pod kterou spadají salóny krásy v tomto státě, oznámila majitelům, že vzhledem k tomu, že FDA neschvaluje přípravky na barvení, mohou být předvoláni a pokutováni, pokud budou takové přípravky používat.

Certifikovaná dermatoložka Jessica Krant, MD, MPH, pracující v New Yorku, pro Today Style řekla, že je obtížné posoudit, do jaké míry je barvení řas a obočí nebezpečné, protože nejsou stanovené žádné normy. Dodala, že "i kdyby FDA barvy na obočí a oči schválila, neznamenalo by to, že nemůže dojít k oční infekci nebo alergické reakci, tedy že samotné schválení barev automaticky nezaručí, že tato procedura bude vždy zcela bezpečná."

Mluvčí FDA žádá obyvatele USA, aby v případě nějaké reakce na jakýkoliv přípravek na barvení vlasů nebo vlasové kosmetiky kontaktovali svého lékaře. Také doporučuje informovat přímo FDA. "Zákony nevyžadují, aby kosmetické společnosti předávaly takové informace nebo stížnosti zákazníků FDA," poznamenává Dr. Patel. "Takže taková informace je velmi důležitá, aby mohl FDA monitorovat bezpečnost kosmetických přípravků na trhu." (pozn. překl. v ČR platí jednak schvalování na úrovni EU a obrátit se je možné na Národní referenční centrum pro kosmetiku při Státním zdravotním ústavu)

 

Další blog