uvlight

Je léto a to znamená zábavu a radovánky na slunci! Možná se bojíte, abyste si nespálili kůži, ale slyšeli jste už někdy o spálení očí? Ministerstvo zdravotnictví a sociálních služeb (HHS) v USA vyhlásilo měsíc červenec Měsícem ochrany před UV zářením s cílem seznámit občany s nebezpečím spojeným s UV zářením během tohoto období roku, kdy má slunce největší sílu. Není nutné se však znepokojovat, protože klíč k ochraně Vašich očí před UV paprsky se skrývá v několika málo jednoduchých krocích.

Poškození očí UV paprsky
Chráníte-li si pokožku před spálením krémy na opalování, nezapomeňte ani na ochranu Vašich rohovek před spálením. Těžce popálená rohovka může vyvolat až dočasnou slepotu. Dlouhodobobé vystavení se UV záření také může časem způsobit poškození zraku. Mezi možná rizika spojená s poškozením očí na slunci lze počítat také kataraktu, rakovinu kůže na očním víčku nebo melanom na sítnici.

Kdy je třeba být opatrný
Většina lidí ví, že sluneční paprsky jsou nejsilnější v létě, ale sílu UV záření ovlivňují ještě další faktory:
 Zeměpisná šířka – Čím blíže k rovníku se nacházíte, tím silnější je UV záření. Když máme Slunce přímo nad hlavou, ozonová vrstva filtrující záření je menší.
 Denní doba – Slunce je nejsilnější v „sluneční“ neboli pravé poledne, což se může docela lišit v závislosti na časovém pásmu. Chcete-li mít v tomto ohledu jistotu, mějte na paměti, že sluneční paprsky jsou nejsilnější mezi 10. hodinou dopolední a 4. odpolední.
 Ozonová vrstva – Čím je ozonová vrstva a atmosféra v určitém místě silnější, tím větší ochranu poskytuje. Existují oblasti, kde je ozonová vrstva slabší jako např. nad Austrálií. Plánujete-li cestu do zahraničí, podívejte se na tzv. ozonovou mapu, abyste zjistili, jestli se Vaše destinace také nenachází v podobné oblasti.
 Nadmořská výška – Trávíte-li letní dovolenou na horách, mějte na vědomí, že ve vyšších nadmořských výškách je slabší atmosféra, takže jí prochází více UV záření. S každými 100 metry nadmořské výšky se síla UV záření zvyšuje o 10 až 12%.
 Reflexní plochy – Jedete-li na dovolenou k jezeru nebo na pláž, dávejte si pozor na odraz slunečních paprsků na vodě a/nebo písku. Mořská pěna může odrážet až asi 25% UV paprsků a suchý písek asi 15%.
 Počasí – I když je venku pod mrakem, neznamená to, že se nemusíte chránit před UV zářením. Ačkoliv je UV záření nejsilnější při bezoblačné obloze, mírnou oblačnost prostoupí až 80% UV paprsků.

Jak si oči chránit
 Kontrolujte UV index v daný den – Při plánování programu a aktivit si můžete ověřit, jakou ochranu proti slunečním paprskům potřebujete podle aktuálních hodnot UV indexu (v USA vydává EPA, Agentura pro ochranu životního prostředí). Tento index měří denní intenzitu UV paprsků na škále od 1 do 11 – 1 vyžadující minimální úroveň ochrany a 11 naopak nejvyšší možnou ochranu.
 Noste klobouk s širokou krempou – Vhodně vytvarovaný klobouk může ochránit Váš obličej a oči před paprsky z nejrůznějších úhlů. 
 Noste (správné) sluneční brýle – Jejich skla nemusí být ani příliš tmavá, ani speciálně navržená. Jen si na štítku zkontrolujte, že blokují minimálně 99% jak UVB, tak UVA paprsků a mají takový tvar, který ochrání Vaše oči z co nejvíce úhlů.
 Noste kontaktní čočky z UV filtrem – Kontaktní čočky s UV filtrem také mohou pomoci chránit před UV paprsky. I když se nejedná o náhradu za sluneční brýle, mohou kontaktní čočky poskytnout dodatečnou ochranu. Vhodným příkladem čoček s UV filtrem jsou naše čočky z řady jednodenních kontaktních čoček „Avaira®“ a „Clarity®“. Zapamatujte si: kombinace slunečních brýlí s UV filtrem s kontaktními čočkami je ideální.


Léto je předurčené k nejrůznějším radovánkám! Dodržujte rady týkající se ochrany před UV zářením, vyražte ven a užívejte si slunečních paprsků bez obav!


Text tohoto blogového příspěvku není míněn ani jako lékařská rada, ani nenahrazuje doporučení odborníků. S konkrétními dotazy kontaktujte Vašeho očního lékaře.

Další blog