cv_blogs_stye

Máte na vnější nebo vnitřní straně očního víčka něco, co vypadá jako uhřík? Je to extrémně nepříjemné a ošklivé? Může to být ječné zrno. Také známé pod názvem „vnější nebo vnitřní hordeolum“, ječné zrno je infekce způsobená stafylokokovou bakterií. Ačkoliv se nejedná o vážnou nemoc, dokáže přesto dost potrápit. V článku se dočtete, jak ječné zrno vznikne, jak mu předcházet a jak se ho zbavit, když už ho máte:

Jak ječné zrno vzniká
Nejčastěji ječné zrno vznikne v důsledku ucpání některé z mazových žláz u kořínků řas. Prvními příznaky jsou bolest, zarudnutí a zvýšená citlivost. Někdy také oteče celé oční víčko. Spouštěčem může být špatná výživa, nedostatek spánku, nedostatečná hygiena nebo mnutí očí. Bakterie se nachází v nose a snadno se přenese, když si nejdříve mnete nos a pak oči. Ječné zrno je infekční, takže k němu můžete přijít i tak, že s někým, kdo je infekční, sdílíte polštář, prostěradlo, žínku nebo kosmetiku. 

Jak se ho zbavit
I když to může lákat, nikdy ječné zrno „nelupejte“. To může bakterie rozšířit do dalších částí víčka a celou situaci jen zhoršit. Kombinace trpělivosti a příležitostná aplikace teplých obkladů jsou obvykle nejlepším přístupem. Praskne samo, až bude zralé. Když ječné zrno přetrvává nebo se stav po dvou týdnech horší, měli byste vyhledat očního lékaře. Lékař Vám může předepsat antibiotika nebo obzvláště obtěžující zrno skalpelem rozříznout. Jestliže ječné zrno narušuje Váš zrak, je velmi bolestivé, krvácí nebo se nachází na vnitřní straně víčka, kontaktujte  lékaře ihned. 
I když možná vypadá strašně a Vy se tak cítíte, ječné zrno běžně nezpůsobuje problémy zraku a samo zmizí během několika dnů nebo týdnů. Jen mějte stále na paměti, že je důležité udržovat celou oblast očí v čistotě, ječné zrno nepropichovat a přikládat teplé obklady. Když máte ječné zrno, není dobrý nápad nosit kontaktní čočky, protože to může ještě zvýšit Vaše nepohodlí a když ječné zrno praskne, mohou bakterie uvíznout pod kontaktní čočkou. Pokud se necítíte dobře vzhledově, odolejte pokušení nanést na ječné zrno make-up. Místo něj Vám stejně dobře poslouží tmavé sluneční brýle. 
  
Text tohoto blogového příspěvku není míněn ani jako lékařská rada, ani nenahrazuje doporučení odborníků. S konkrétními dotazy kontaktujte Vašeho očního lékaře.

Další blog