cl-for-the-first-time

Okamžiky, kdy s kontaktními čočkami poprvé vyjdete ven, jsou neuvěřitelné. Kam se podíváte, vidíte detaily - na nápisech a dopravních značkách, na listí na stromech - všechno je perfektně zaostřené. A navíc technologie, která v posledním desetiletí výrobu kontaktních čoček ovlivnila, přispěla k daleko většímu pohodlí při jejich nošení. Přesto ale můžete být trochu nejistí. Co lze při první aplikaci kontaktních čoček očekávat? Vaše první aplikace by mohla vypadat takto.

1. Testy zrakové ostrosti.

Jedním z prvních kroků při aplikaci kontaktních čoček je test zrakové ostrosti nebo jinými slovy čtení z optotypu. Oční lékař přezkoumá vaši anamnézu a ověří váš současný předpis.

2. Kontrola zdraví očí

Úspěšná aplikace kontaktních čoček začíná u zdravých očí. Oční lékař důkladně zkontroluje, zda netrpíte poruchou zraku nebo oční chorobou, z nichž některé nevykazují žádné symptomy.

3. Testy pro aplikaci čoček

Lékař změří průměr a zakřivení rohovky vašich očí. Pokud by bylo zakřivení čoček pro vaše oči příliš malé nebo naopak velké (čočka příliš plochá nebo vypouklá), mohlo by být jejich nošení nepohodlné. Pokud je tvar vaší rohovky nepravidelný, je možné, že budete potřebovat speciální typ čočky zvaný torická kontaktní čočka. Společnost CooperVision nabízí torické čočky v měsíční a multifokální verzi atorické čočky pro dlouhodobé nošení. Lékař změří také velikost vaší zornice a duhovky.

4. Zkušební kontaktní čočky

Jakmile je vyšetření u konce, lékař vám pravděpodobně položí několik otázek: Pěstujete sport? Trpíte sezónními alergiemi? Cestujete? Pomůže mu to určit režim nošení čoček odpovídající vašemu životnímu stylu. Pak vám předá zkušební pár čoček. Pokud byste chtěli vyzkoušet pár čoček CooperVision zdarma, vezměte s sebou tento kupón . Jakmile si čočky nasadíte a ty se po několika minutách usadí, lékař zkontroluje aplikaci i vaše vidění.

5. Pokyny

Pokud jsou čočky pohodlné a dobře s nimi vidíte, oční lékař s vámi probere nasazování a vyjímání čoček a vysvětlí vám, jak je správně čistit a pečovat o ně.

6. Kontrolní návštěva

Oční lékař vás požádá, abyste po týdnu znovu přišli. Ujistí se, že aplikace čoček je stále perfektní. Pokud jste spokojeni, můžete si objednat další čočky nebo v některý případech si je tentýž den zakoupit.

Po čtrnácti dnech nošení svých prvních kontaktních čoček už z vás bude profesionál; budete si možná říkat, jak je možné, že jste se bez nich tak dlouho obešli.

Výroky zveřejněné v tomto blogovém příspěvku nejsou míněny jako lékařské rady ani nenahrazují doporučení zdravotnických odborníků. Máte-li jakékoli konkrétní dotazy, informujte se u očního specialisty.

Další blog