deti_big_0

Nošení a péče o kontaktní čočky způsobem, který nejvíce prospěje Vašim očím a zraku, vyžaduje více nasazení než prosté nošení brýlí. Jaký věk je však vhodný pro to, kdy začít nosit kontaktní čočky? Uvádíme zde několik tipů a úvah, které Vás mohou správně nasměrovat, kdy je s kontaktními čočkami vhodné začít. 

Mohou děti nosit kontaktní čočky?

I když není stanoven minimální nebo doporučený věk pro nošení kontaktních čoček, zůstává důležité zvážit, jestli jsou kontaktní čočky pro Vaše dítě vhodné. Spíše než s věkem má toto rozhodnutí souvislost s individuálními vlastnostmi a dispozicemi Vašeho dítěte. Zde je několik tipů, jak zjistit, zda je Vaše dítě na nošení kontakních čoček připravené.

Rozhodnutí o nošení kontaktních čoček u dětí

Používání kontaktních čoček vyžaduje zodpovědnost při nošení i péči o ně. I když se komplikace objevují jen zřídka (postihují jen 5% uživatelů ročně), většina z nich vzniká nevhodným nošením nebo údržbou.

Je Vaše dítě schopné tuto zodpovědnost převzít? Osvojí si dobře instrukce? Plní pravidelně svoje povinnosti bez připomínání? Zapomíná doma na svoje úkoly? Popřemýšlejte o tom, zda je Vaše dítě schopné se  naučit, jak si správně čočku nasadit a vyjmout, a i když bude unavené, čočky udržovat čisté a dodržovat časový plán nošení?

Potřebuje Vaše dítě kontaktní čočky? Navrhuje oční lékař pro Vaše dítě kontaktní čočky? Chce Vaše dítě čočky, aby se mohlo lépe zapojit při sportu? Týkají-li se obavy dítěte čistě toho, jak vypadá, bude možná vhodné si s ním přátelsky popovídat o tom, kde tento problém vzniká nebo co za jeho přáním stojí. 

Kdy nosit kontaktní čočky

Pro mnoho lidí je rozhodnutí nosit kontaktní čočky otázka jak vzhledu, tak i praktičnosti. Jestliže Vaše dítě nepotřebuje kontaktní čočky ke korekci zraku, ale chce prostě vypadat dobře (nebo jimi podtrhnout skvělý kostým), mnoho barevných nebo halloweenských kontaktních čoček lze koupit v internetových obchodech. Rodiče by si však měli být vědomi faktu, že když kupují kontaktní čočky online, nemusí být schválené - v USA Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Proto vždy tyto nákupy nejdříve zkonzultujte se svým očním lékařem. 

Některé výhody kontaktních čoček

Předepsání kontaktních čoček nám může často značně usnadnit život. Sice se o ně musíme zodpovědně starat, ale výměnou mohou:

 Poskytnout Vám širší zorné pole. 

 Zlepšit Vaše sportovní výkony a vyžití. 

 Při správném předepsání nabídnout kvalitnější vidění.

Nezapomínejte, že zdravé oči znamenají dobrý zrak. Se svým očním lékařem můžete kdykoliv zkonzultovat možnost nošení kontaktních čoček nebo jiná rozhodnutí týkající se Vašeho zraku. 

Text tohoto blogového příspěvku není míněn ani jako lékařská rada, ani nenahrazuje doporučení odborníků. S konkrétními dotazy kontaktujte Vašeho očního lékaře.

Další blog