girl-using-eye-goggles-at-home

Zima přeje kutilům. Příště však, až budete v hobbymarketu nakupovat vše potřebné pro Váš další projekt, zvažte také nákup ochranných brýlí. V USA každoročně dochází asi k milionu a půl poranění očí v domácnostech, z nichž asi 90% z nich by se podle AAO (Americká oftalmologická akademie) dalo předejít použitím ochranných pomůcek na oči.

Mnoho lidí dbá na nošení ochranných brýlí, když používají elektrické nářadí, ale k mnoha zraněním dochází při každodenních úkonech v domácnosti. Podle odborné organizace „Vision Council“ například běžné domácí přípravky používané k úklidu jako např. bělidlo nebo amoniak, způsobí v USA každý rok 125 tisíc poranění očí. A používání sekaček na trávu přispělo v roce 2008 k 4268 poraněním oka. Další rizika pro Vaše oči v domácnosti představuje: používání rozpálených spotřebičů jako je například kulma  v blízkosti obličeje, otevírání šampaňského, používání elektrických nůžek na živý plot, vaření na oleji, který může vystříknout nebo upevňování nákladu pomocí stahovacích gum (tzv. gumicuků). 

Většině těchto zranění se dá předejít používáním vhodných ochranných brýlí, avšak pro případ, že si oko poraníte, uvádíme přehled doporučení jako pomoc, co v takovém případě dělat a čeho se vyvarovat:

 Vyhledejte okamžitě lékařskou pomoc.

 Propláchněte si oko vodou v případě, že se Vám do oka dostala nějaká chemikálie nebo drobné částečky.

 Na monokl použijte studený obklad, ale na oko netlačte.

 Zakryjte si řezné rány, aby se Vám infekce nedostala do oka.

 Zraněné oko si pro ochranu zakryjte gázou nebo kouskem látky.

 Oči si nemněte, abyste si nezpůsobili jejich další poranění.

 Nepoužívejte žádné masti, protože to může lékaři ztížit možnost Vaše oko vyšetřit.

 Oko neproplachujte v případě řezné rány nebo bodnutí.

 Nepokoušejte se sami si vyndávat z oka nic zaseknutého nebo uvízlého.

S ochrannými brýlemi se může mnoho lidí cítit nekomfortně u úkolů, které už roky dělají bez nehody, avšak mějte na paměti, že Vaše oči jsou drahocenné. Vzpomenout si a použít ochranné brýle zabere jen chvilku, ale toto rozhodnutí může zachránit Váš zrak.

Text tohoto blogového příspěvku není míněn ani jako lékařská rada, ani nenahrazuje doporučení odborníků. S konkrétními dotazy kontaktujte Vašeho očního lékaře.

Další blog