cervene-oci-big

Všichni už jsme zažili fotografování, kde mají na fotkách všichni jasně rudé ďábelské oči. Ne, Vaši přátelé se nestávají služebníky temnoty – jednoduše řečeno jde o efekt světla odrážejícího se na sítnici oka. Porozumění toho, proč se tak děje, Vám může pomoci, aby se na Vašich fotkách už červené oči neobjevovaly.

Proč se stává, že má někdo na fotce červené oči?

V noci nebo při slabém osvětlení v místnosti jsou zornice fotografované osoby doširoka  otevřené, aby se přizpůsobily nedostatku světla. Když blesk na Vašem fotoaparátu zhasne, zornice nemá čas zareagovat a světlo způsobí odraz na sítnici oka a fotoaparát tento odražený záblesk zaznamená. Na zadní straně oka se nachází vrstva zvaná choroidea (cévnatka), která obsahuje hodně krve a to způsobuje zbarvení odrazu do červena. Když vyfotíte Vaší kočku nebo psa, můžete pozorovat, že barva jejich očí může být zelená nebo žlutá, což způsobuje  zvláštní reflexní odrazová a světločivná vrsta u zvířat, která se nazývá tapetum lucidum a funguje podobně jako zrcadlo v zadní části očí a pomáhá vidět v noci. 

Jak se můžeme červeným očím vyhnout?

Je jednodušší se od počátku vystříhat focení s červenými očima než se pokoušet odstranit je později. Tajemství spočívá buď v tom, že necháme zornice focené osoby natolik zúžit, aby se světlo blesku nedostalo dovnitř nebo fotit v takovém úhlu, aby světlo blesku nešlo přímo do očí. Tady je několik tipů:

  • Rozsviťte více světel. Když je v místnosti víc světla, zornice focené osoby nebudou tak široce otevřené, což zmenšuje nebo zcela vylučuje červené oči.
  • Nedívejte se přímo do fotoaparátu. Když se lidé na Vaší fotce nedívají přímo do fotoaparátu, světlo blesku se nemůže odrazit přímo zpět. 
  • Používejte funkci „Anti Red-eye“. Mnoho fotoaparátů má nyní funkci, kdy se objeví série záblesků předtím, než fotoaparát vyfotí snímek, což dá zornicím čas, aby se zúžily. 
  • Oddělte blesk od fotoaparátu. Toto není možné u nejmenších fotoaparátů, ale mnoho zrcadlovek (SLR) Vám s oddělitelným bleskem umožní zamířit světlo blesku z určitého úhlu nebo ho dokonce nechat odrazit od stropu.
  • Využívejte vysokou citlivost ISO. Při dostatečně velké citlivosti nebudete možná potřebovat blesk. Například, můžete být v tlumeném osvětlení, ale s fotoaparátem nastaveným na citlivost 1600 nebo 3200 nebudete často blesk potřebovat. 

Jak odstraním červené oči z fotek?

I když už jste snímek pořídili, existuje několik chytrých způsobů, jak z fotky odstranit červené oči. Obávané „ďábelské oči“ už zničily mnoho skvělých portrétů. Naštěstí se díky několika malým změnám v technice  focení (nebo za použití technologie poté) můžete tomuto nepříjemnému problému vyhnout . 

Tužka na odstranění červených očí.
U vytištěných fotek je nejjednoduším způsobem, jak se zbavit strašidelných červených očí, použít speciální tužku na retušování červených očí, kterou lze koupit ve většině obchodů s fotopotřebami. Inkoust má průsvitnou zelenou barvu, která červenou barvu zruší. Jestli máte jen jednu vytištěnou fotografii, určitě si ji nejdříve naskenujte pro případ, že byste nebyli s výsledkem spokojeni. Také si můžete fotku naskenovat do počítače, tam opravit červené oči a pak ji vytisknout. 

Software pro úpravu fotografií
Většina programů pro editaci obrázků obsahuje nástroj na odstranění červených očí. 

Aplikace na úpravu obrázků. Existuje mnoho aplikaci pro iPhone, Android nebo telefony s Windows, které odstraní červené oči automaticky nebo Vám to umožní manuálně. Protože většina lidi fotí hlavně mobilem, je toto obzvlášť užitečné.

Další blog