7jevu

”Dokážete si představit, s jak neuvěřitelně zvláštními jevy se můžete u očí setkat – chlupaté oči, červené oči, kočičí oči nebo oči, které pláčou krev!“ Možná to zní jako karnevalové kousky, ale tyto skutečně neobvyklé oční jevy opravdu existují. 

1– Chlupatá oční bulva
Tělesné ochlupení se může bezpochyby objevit na nejneobvyklejších místech, ale slyšeli jste někdy o tom, že by někomu vyrašily chloupky na očích? Devatenáctiletému Iránci se na pravém oku objevila vzácně se vyskytující cysta, která se nazývá limbální dermoid a na oku mu vyrostly chloupky. Nádor se v podstatě vytvořil z kožních buněk, které si spletly své místo ještě v době, kdy se plod vyvíjel v děloze.

2– Červené oči
Asi už jste viděli králíka s červenýma očima, ale viděli už jste někdy člověka s červenýma očima? V obou případech to způsobil albinismus, projev nedostatečné tvorby melaninu, pigmentu, který dodává zabarvení vlasům, pokožce a očím. Červené zbarvení způsobují cévy za duhovkou, které prosvítají na povrch.

3– Různobarevné oči
Když potkáte někoho, kdo má každé oko jiné, asi si pomyslíte, že ztratil jednu barevnou kontaktní čočku. Ve skutečnosti možná trpí poruchou, které se říká heterochromie. Někteří jedinci s touto jinak neškodnou diagnózou mohou mít také dvoubarevné oko nebo odlišně zbarvený vnější okraj zornice.

4– Dvě zornice v jednom oku
Stav, kdy má člověk dvě fungující zornice v jednom oku – což znamená, že každá zornice má své vlastní svěrače a může fungovat nezávisle na té druhé – je extrémně vzácný, ale může k němu dojít. Nazývá se polykorie a je jednou z nejneobvyklejších diagnóz na světě. Často je zaměňována s pseudopolykorií – situací, kdy se zdá, že v jednom oku se nacházejí dvě nebo i více zornic, ale další „zornice“ jsou však díry v duhovce.

5– Černé oči
Oční porucha, známá pod názvem aniridie, způsobuje, že oko vypadá, jakoby „nemělo duhovku“. Ve skutečnosti je v oku úzký kroužek duhovkové tkáně, ale je tak malý a zornice tak velká, že to vypadá, jakoby oči byly celé černé. Příčinou je chromozomová mutace.

6– Kočičí oči
Jiné velmi vzácné chromozomální onemocnění, syndrom kočičích očí, je způsobeno absencí tkáně v oku, což způsobuje zúžení zornice a její vmáčknutí do rohovky, a to pak připomíná kočičí vzhled. Toto chromozomální onemocnění má širokou škálu projevů a může mít vliv i na jiné části lidského těla, jako je například srdce, ledviny a lebka.

7– Krvavé slzy
Pod vědeckým názvem hemolakrie se ukrývá velmi vzácná porucha, když někdo pláče krev. Zmínky o ní pocházejí už ze 16. století, byla považována za religiózní jev podobný stigmatům. Ve skutečnosti ji může způsobovat řada faktorů, např. nádory, zánět spojivek, slzy v slzném kanálku nebo hormonální změny. Zajímavé závěry přinesla studie vypracovaná v roce 1991, ve které se uvádí, že přítomnost krve v slzách byla zjištěna u 18% plodných žen na rozdíl od pouhých 7-8% těhotných žen, mužů a žen v menopauze. Jedná se o velmi řídký jev, spontánní případy bez známých zdravotních příčin se objevují vždy jen jednou za několik let.

 

Další blog