Co byste o nich měli vědět
biofinity-energys-mockup3

Silikon-hydrogel je pojem, který jste možná v souvislosti s kontaktními čočkami už slyšeli, ale ne zcela mu rozuměli. Nebojte se - rozhodně nejste sami. Tak už dost dohadů - pojďme si to vysvětlit.

S postupem času se výrobní technologie zlepšují. Počítače pracují rychleji. Automobily spotřebují na delší vzdálenost méně paliva. A stejné je to s kontaktními čočkami. I ty se časem zdokonalují - můžeme je nosit po delší dobu a užívat si přitom většího pohodlí. K takovému zlepšení došlo částečně i díky užívání silikon-hydrogelu.

Co to ale je? Písek + voda + nějaký gel...? Hm, ne tak docela. Věci se mají takto.

Co je silikon?

Silikon  je chemická sloučenina, polymer. Pokud se vám zdá, že to zní řecky, máte pravdu. Slovo polymer skutečně pochází z řečtiny.

Přeložit je lze jako „mnoho částí“ - a to je přesně to, co polymery jsou - chemické sloučeniny, které na sebe narazily a teď se spolu jen tak potloukají. Když vědci syntetizují polymery v laboratoři, cílem je obvykle zkombinovat sloučeniny tak, aby celek byl dokonalejší než části - větší, silnější, rychlejší a tak dále. Však víte, co myslíme.  

Hlavním úkolem silikon-hydrogelu je zkombinovat prostupnost pro kyslík (schopnost umožnit kyslíku proniknout materiálem) typickou pro silikon s pohodlím hydrogelu (tvořeného převážně vodou) a vytvořit tak kontaktní čočky, které lze bezpečně a pohodlně nosit po stanovenou dobu, delší než je obvyklé u jiných typů čoček.

Skvělé, že? Jistě.Ne, vynikající - to je to pravé slovo.

Proč je prodyšnost u kontaktních čoček důležitá

Kontaktní čočky, které umožňují kyslíku snadno proniknout k oku, jsou zásadním přínosem - usnadňuje to totiž udržovat vaše oči v pohodlí a zdravé. A tady je vysvětlení.

Do plic vdechujeme vzduch, aby mohla krev dopravit kyslík a další životně důležité živiny do různých orgánů našeho těla. Oční rohovka (průsvitná část pokrývající duhovku) má ale na věci jiný názor. Vyžaduje totiž speciální služby. Svou porci kyslíku si odebírá přímo ze zdroje - ze vzduchu, který nás obklopuje - a nikoli z krevního oběhu.

Rohovka - plíce našich očí

Ano, v rohovce nenajdete žádné krevní cévy (slyšeli jsme, že jistý hrabě z Transylvánie je tím nesmírně zklamán).  Protože tedy rohovka absorbuje kyslík přímo ze vzduchu, je logicky nutné, aby k němu měla snadný přístup. Tvrdé kontaktní čočky 70. let 20. století toto neumožňovaly, takže uživatelé je mohli nosit jen po omezenou dobu.

Jak jsme ale už dnes poznamenali, technologie kráčí mílovými kroky a hodnota DK/t se u kontaktních čoček výrazně zlepšila. Takto lékaři označují hodnotu propustnosti čočky pro kyslík - čím je toto číslo vyšší, tím více kyslíku čočkou prochází. Tento fakt pak společně s dalšími přispívá k vašemu lepšímu pocitu, nosíte-li čočky po delší dobu.

Silikon-hydrogelové čočky nabízejí vyšší hodnotu přenosu kyslíku (staré známé Dk/t) než standardní čočky hydrogelové a zcela určitě mnohem vyšší než tvrdé skleněné čočky minulosti.

Hledáte pohodlí při dlouhodobém nošení? Zeptejte se na silikon-hydrogel

Teď už toho o silikon-hydrogelových kontaktních čočkách víte víc. Pokud tedy váš oční lékař tento pojem před vámi zmíní, můžete na něj udělat dojem svými znalostmi.

A když už hovoříme o návštěvě očního lékaře, čočky Biofinity společnosti CooperVision jsou vyrobeny ze silikon-hydrogelu. Jsou určeny pro dlouhodobé nošení a poskytují vám potřebné pohodlí.

Jestliže jste je ještě nevyzkoušeli, jděte do toho. Uvidíte, že pohodlně se budete cítit po celý den, nejenom několik hodin po aplikaci. A pokud už máte s jejich užíváním zkušenosti, prostřednictvím kolonky Komentář nám napište, jak byste je hodnotili.

 

Další blog