summer-eyecare-tips

Dráždivé chemikálie v bazénu, škumpa jedovatá, amatérský ohňostroj, prostě léto je plné nebezpečí pro Vaše oči. Není však nutné zůstávat zavření doma. Uvádíme zde pro Vás různé tipy, jak si v létě chránit oči, abyste nepřišli o žádnou zábavu:

Chraňte se před ultrafialovými paprsky
Spálili jste se někdy na slunci tak, že jste měli rudou a velmi bolestivou kůži? A teď si takové spálení zkuste představit na Vašich rohovkách. To se může přihodit, pokud si oči nechráníte před mocnými letními slunečními paprsky kvalitními slunečními brýlemi. Nemusí být příliš tmavé nebo přehnaně drahé. Jen se ujistěte, že blokují jak UVB, tak UVA záření. Kontaktní čočky s UV filtrem Vám také mohou pomoci ochránit se před škodlivými UV paprsky. I když nejsou náhradou za sluneční brýle, mohou Vám poskytnout dodatečnou ochranu. Vhodné kontaktní čočky s UV filtrem jsou například čočky Avaira od společnosti CooperVision.

Nezapomeňte na ochranné brýle
Ochrana očí není jen záležitostí svářečů nebo pracovníků na stavbě. Používání kvalitních ochranných brýlí během běžných letních aktivit, jako jsou například práce kolem domu a na zahradě, různé kutilské projekty nebo míčové sporty, může předejít vážným poraněním očí. A jestli se domníváte, že ochranné brýle Vám pomůžou při ohňostroji, možná bude nejlepší se držet úplně stranou, protože podle Americké akademie oftalmologie dochází každý rok v USA při ohňostrojích k 2700 poraněním očí (z nichž každé čtvrté je trvalé).

Když to štípe a pálí, proplachujte
Během letních dnů je spousta příležitostí, kdy se Vám do očí může dostat krém, sprej nebo nějaká chemikálie. Opalovací ochranné krémy jsou skvělé pro kůži, ne však pro Vaše oči, takže si vyberte voděodolný typ, který Vám neskápne do oka, když se potíte nebo plavete. Nezapomeňte si také umýt ruce poté, co použijete opalovací krém a předtím, než si budete nasazovat nebo vyndavat kontaktní čočky. Různé druhy škumpy a dub produkují oleje, které mohou velmi podráždit oči a je pak nutné je co nejrychleji propláchnout čistou vodou. Oči si také propláchněte, přijdou-li do kontaktu s nevhodně chemicky ošetřenou vodou v bazénu, repelentem nebo znečištěnou vodou v jezeru nebo rybníce.

Léto je oblíbenou částí roku. Vezměte si rady týkající se ochrany očí k srdci, vyražte ven a užijte si slunečných dnů ve zdraví!

Text tohoto blogového příspěvku není míněn ani jako lékařská rada, ani nenahrazuje doporučení odborníků. S konkrétními dotazy kontaktujte Vašeho očního lékaře.

Další blog