eye-drops_2

Jak vznikají tmavé kruhy pod očima a jak se jich zbavit?

Nepotěší, když při pohledu do zrcadla vidíte pod očima tmavé kruhy. Možná je očekáváte po probdělé noci, ale co když tyhle protivné stíny nechtějí zmizet ani když jste dobře vyspalí a odpočatí? Ukazuje se, že tu nejde jen o nedostatek spánku, který kruhy pod očima způsobuje, největší vinu často nese genetika. Nemusíte však zoufat – není příliš těžké se jich zbavit nebo je alespoň zmírnit.

Co jsou zač?
Ve většině případů se jedná o cévy pod očima, které jsou viditelné pod kůží. Protože odkysličená krev je modrá, když prochází blízko u povrchu kůže, vytváří namodralý odstín.
Co je způsobuje?
Genetika
Jestliže máte světlou pleť, můžete si tmavé kruhy pod očima bohužel připsat na seznam kožních potíží hned po snadném spálení při opalování. Světlá kůže je průsvitnější a tak jsou namodralé cévy pod očima mnohem viditelnější. Další zděděné jevy, které přispívají k tmavým kruhům pod očima, jsou tenčí pokožka v porovnání s většinou, periorbitální hyperpigmentace a zapadlé oči dané kostní stavbou.  
Věk
Jak stárneme, naše pokožka ztrácí kolagen a ztenčuje se, což má v důsledku vliv na její rostoucí průsvitnost. Kůže také začíná ochabovat a povolovat, což může způsobit tmavé „stíny“ kolem očí. 
Alergie
Histaminy, které se uvolňují během alergického záchvatu, způsobují zánět cév a jejich otékání. Mnutí oči kvůli pocitu svědění také nepomáhá, protože může cévy poškodit.  
Nemoc a/nebo medikace
Anémie nebo nedostatek železa mohou vyústit v tmavé kruhy pod očima, protože se k tkáním v těle nedostává dostatek kyslíku. Příčinou mohou být i problémy s játry. Také jakékoliv léky, které způsobují diletaci cév, mohou přispět ke zvýraznění kruhů pod očima. 
Ucpaný nos
Ucpaný nos může, podle odborníků z Kliniky Mayo, způsobit tmavé kruhy pod očima, protože žíly, které vedou z očí do nosu, se rozšíří a ztmavnou. Abyste ulevili tlaku, můžete ozkoušet nosní konvičku néti nebo sprej s fyziologickým roztokem.


Jak o ně pečovat
Existuje několik jednoduchých postupů, které můžete provádět, abyste vzhled svých tmavých kruhů pod očima vylepšili. Dvojnásobná výška polštáře a spaní ve vzpřímenější poloze může pomoci, aby se krev nehromadila pod očima. Studený obklad na 5 minut po probuzení (nebo klasické plátky okurek na oči) můžou pomoci stáhnout cévy a vypadat méně unaveně.

Na trhu existuje také řada očních krémů vyvinutých pro tmavé kruhy pod očima. Některé obsahují kofein ke stažení cév, některé zelený čaj k posílení kapilárních stěn, jiné podporují tvorbu kolagenu (nejznámější tohoto druhu je retinol). Strava bohatá na vitamín C a E, omega-3 mastné kyseliny a pití dostatečného množství vody mohou také významně ovlivnit vzhled Vaší pleti včetně té kolem očí.

Jak je zamaskovat
Správně nanesený make-up může zamaskovat i ty nejtmavší kruhy. Nejdříve je třeba nanést na pokožku oční krém a nechat ho zcela vstřebat. Pak vyberte korektor v krémové konzistenci o něco světlejší než je Váš normální make-up nebo tónovací krém, aby dobře ladil se světlejší pokožkou kolem očí. Naneste ho jemným vklepáváním kolem očí a rozetřete až k lícním kostem. Na závěr líčení pak jemně přepudrujte obličej sypkým pudrem pro sjednocení make-upu tak, aby neulpěl ve vráskách kolem očí. 

Jestli si nejste jistí důvody, proč máte tmavé kruhy pod očima, zkuste jemně natáhnout kůži pod Vašima očima. Jestliže ztmavne, pravděpodobně se jedná o vliv genetiky nebo stárnutí, protože se ukazuje, že tmavý odstín je dán barvou pod kůží a ne kůží samotnou. Když se barva nezmění, nejpravděpodobněji se jedná o důsledek alergie nebo vystavení se UV paprskům. 

Další blog