vyvoj_oci_big

Mnoho rodičů pořídilo svým dětem pod vánoční stromeček tablet, počítačovou hru nebo nějaké jiné zařízení s obrazovkou. Mohou tato zařízení způsobovat dětem oční problémy? Podle AOA (Americká optometrická asociace) nejenže děti trpí stejnými symptomy jako dospělí spojenými s používáním obrazovky u digitálních médií, známými jako CVS (Computer Vision Syndrome neboli syndrom počítačového vidění), ale jsou k těmto problémům dokonce ještě náchylnější. 

Už jste někdy přistihli Vaše dítě, že hraje videohry celé hodiny? Děti mívají snížené vnímání sebe sama, takže na věc, která je baví, mohou zůstat soustředěny až do téměř naprostého vyčerpání. Jestli Vám toto tvrzení připomíná Vaše děti, naučte je, čemu oční lékaři říkají pravidlo „20-20-10“: každých 20 minut se dívat na objekt vzdálený 20 stop (asi 6 metrů) po dobu minimálně 10 sekund, aby si oči odpočinuly od sledování obrazovky.

Děti jsou často přizpůsobivější než dospělí, takže pak líp snáší nepohodlí. Ve většině situací prospěšná věc, ale pokud se jedná o sledování obrazovky, děti možná nevědí, že lze upravit způsob zobrazení v případě příliš vysokého jasu. Možná si ani neuvědomí, že vidí rozmazaně vlivem refrakční vady zraku jako je např. krátkozrakost, která pak může způsobit další namáhání očí. Jako prevence je dobré nechat Vašemu dítěti pravidelně zkontrolovat zrak očním lékařem každý rok. Také pečlivě hlídejte jas a odraz světla u obrazovky televize a počítače ve Vaší domácnosti a upravte je, bude-li třeba.

Protože většina počítačů je velikostí určena pro dospělé, děti často nesedí ve správné pozici, aby viděly na obrazovku, což jim může způsobit potíže s očima. Zkontrolujete proto, zda židle, na které dítě sedí, má vhodnou výšku, ideální je pohled mírně dolů asi o 15% a že se dítě nohama dotýká podlahy.

Tablety a chytré telefony jsou pro dětské oči obzvlášť vyčerpávající, protože jejich obrazovka je velmi blízko u obličeje a tím se oči namáhají. Hodiny, které dítě stráví ohnuté u těchto zařízení, mohou také způsobit ergonomické problémy spojované s CVS (syndromem počítačového vidění). Pravidelné přestávky a vzdálenější obrazovka mohou přispět k prevenci problémů.

Digitální média jsou určitě oblíbeným dárkem u mnoha dětí. Doufáme, že naše návrhy shledáte podnětnými i pro Vaší rodinu.

Další blog