7160239

Jak můžete dostat zánět spojivek?

Zánět spojivek, také známý pod názvem konjunktivitida, Vás může docela vyděsit, setkáte-li se s ním poprvé. Určitě Vás to bude svědit a obtěžovat, oči vypadají zalepené a červené, a celkově se budete cítit, no, nic moc.
Vaše rohovka (bílá část oka kolem zornic) se zbarví do krvavě ruda nebo celá zrůžoví – odtud název v angličtině „pink eye“ (růžové oko). Ale až na to, že dočasně vypadáte jako upír, se nemusíte příliš obávat. Obvykle potíže do týdne ustoupí. 
Co byste ještě měli vědět, abyste nemocným očím ulevili a byli vybaveni potřebnými informacemi? Čtěte dále!


Jak moc je zánět spojivek nakažlivý?
Na sociálních sítích se od „náctiletých“ často setkáváme s dotazy typu „Jak můžu chytit zánět spojivek?“. Odpověď zní: zánět spojivek lze chytit snadno – ve skutečnosti až velmi snadno. Kašlání, kýchání nebo dotyk může rozšířit infekci a ve vhodných podmínkách se může šířit jako lesní požár. 
Takže, je zánět spojivek nakažlivý? Rozhodně!
Velmi často se vyskytuje mezi dětmi ve školním věku a je extrémně nakažlivý, což znamená, že by měl nemocný omezit co nejvíce kontakt s ostatními lidmi v prvních několika dnech poté, co u něj infekce propukla. Zakrytí úst a opakované mytí rukou teplou vodou a mýdlem může pomoci omezit šíření nemoci. 
Jestliže Vy nebo Vaše dítě dostane zánět spojivek, snažte se omezit kontakt s okolím, jak je to jen možné. To znamená omluvenku ze školy nebo z práce na prvních 36-48 hodin po vypuknutí infekce, což je obvyklá inkubační doba pro bakteriální zánět spojivek. 
Více informací získáte u svého lékaře – konzultujte s ním svůj stav, zvláště jestliže Vaše potíže přetrvávají déle než pět dnů.

Co je zánět spojivek?
Kdo potřebuje přesnější odpověď, zánět spojivek je zánět spojivky oka, průhledné membrány pokrývající povrch oka. 
Zánět spojivek může být buď bakteriálního nebo virového původu. Někdy není zřejmé tyto dva typy od sebe rozeznat. U bakteriálního zánětu spojivek jsou oči obvykle po noci více zalepené. To způsobuje výtok z očí. Virový zánět spojivek má tendenci zůstat pouze v jednom oku, zatímco bakteriální forma se obvykle rozšíří do obou očí.  
Bakteriální zánět spojivek je možné léčit antibiotiky. Virový zánět obvykle sám odezní. I zde však platí, že pokud nedojde ke zlepšení po pěti dnech, navštivte  lékaře. 


Ošetření zánětu spojivek
Jak už bylo řečeno, zánět spojivek obvykle po několik málo dnech sám odezní. Jako pomoc, jak bakteriím „ukázat dveře“ a zbavit se zánětu spojivek, si lze v lékárnách zakoupit antibiotické kapky do očí. 
Chcete-li zánět spojivek doma  nějak ošetřit, zkuste teplé obklady přes oči. Mohou očím přinést nejen úlevu, ale i klid a odpočinek. Zkuste vydržet bez televize a rozhodně nemíchejte dohromady Vaše žínky na mytí a obklady.  To může infekci rozšířit na ostatní – a rychle.
Jak si asi umíte představit, celá rodina postižená symptomy a příznaky zánětu spojivek není žádná legrace. Jakmile infekci zjistíte, dodržujte obecná pravidla, která jsme zmínili, navštivte lékaře, jestliže potíže přetrvávají a měli byste být na dobré cestě se uzdravit a zbavit se tohoto nepříjemného, ale ve většině případů neškodného onemocnění očí. 

Text tohoto blogového příspěvku není míněn ani jako lékařská rada, ani nenahrazuje doporučení odborníků. S konkrétními dotazy kontaktujte Vašeho očního lékaře.

Další blog