girl1

Nevolnost, kongesce, chrápání, drobné výrůstky na kůži; zdá se, že těhotenstvím jsou postiženy všechny části organismu. Ani oči nejsou výjimkou. Hormonální změny,  změny v metabolismu, zadržování tekutin a v cirkulaci krve mají všechny dopad na Váš zrak během těhotenství. Většina projevů není výrazných a vymizí po narození dítěte nebo po jeho odstavení, ale některé mohou signalizovat možnost vážnějších potíží, které vyžadují okamžitou pozornost lékaře.

Problémy se zrakem spojené s těhotenstvím:

Pravděpodobně poznáte podle toho, jak cítíte Vaše prsteny, jestli zadržujete vodu. To může způsobit, že tloušťka a zakřivení rohovky se nepatrně zvýší, což může změnit Vaše dioptrické hodnoty. Většina očních lékařů nedoporučuje během těhotenství měnit dioptrický předpis pro kontaktní čočky nebo brýle ve většině případů, změněné hodnoty se vrátí na původní během pár měsíců po porodu.

Jinou poměrně častou stížností během těhotenství je syndrom suchých očí a podráždění očí způsobené hormonálními změnami. Jestliže Vám syndrom suchých očí znemožňuje používat Vaše současné kontaktní čočky, Váš oční lékař Vám může doporučit, co je pro Vás nejlepší.

Těhotenství může mít také vliv na již existující problémy se zrakem. Máte-li cukrovku, navštivte svého oftalmologa ještě předtím, než plánujete otěhotnět a pak v ranném stádiu těhotenství, aby Vás vyšetřil na diabetickou retinopatii, která se může během těhotenství zhoršit. Také se s lékařem poraďte, jestli je případná medikace vhodná pro Vaše dítě. 

Kdy se mít na pozoru:

Existují určité symptomy, které mohou poukazovat na závažnější poruchy. Například vysoký krevní tlak nebo preeklampsie mohou způsobovat poruchy zraku. Máte-li některý z následujících příznaků, poraďte se s Vaším lékařem:

 Nadměrné otoky

 Dvojité vidění

 Neostré vidění

 Citlivost na světlo

 Ztráta zraku

 Zákalky (mušky) nebo mžitky před očima

Jak mít v těhotenství zdravější oči:

Některé příznaky spojené s těhotenstvím lze zmírnit pomocí vhodné volby jídelníčku. Potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny (DHA a EPA), jako např. losos, vlašské ořechy a lněná semínka Vám mohou zmírnit projevy syndromu suchého oka a navíc tím přispíváte i Vašemu dítěti k vývoji mozku.

Text tohoto blogového příspěvku není míněn ani jako lékařská rada, ani nenahrazuje doporučení odborníků. S konkrétními dotazy kontaktujte Vašeho očního lékaře.

Další blog